Kasperski predstavio nov način borbe s virusima

Jedan od vodećih proizvođača antivirusnog softvera, ruska firma Kaspersky Labs, predstavila je novu strategiju za borbu sa virusima, a ona nosi naziv Rapid Virus Response. Nova tehnologija omogućuje korisnicima njihovog softvera da automatski preuzimaju nove definicije virusa sa Interneta svaka tri sata. Pošto se svakog dana pojavi i do 300 novih virusa, redovno ažuriranje baze virusnih potpisa je jedan od najboljih načina da do infekcije ne dođe.

Programerima ove firme u proseku treba pola sata od otkrivanja novog virusa da naprave zaštitu od njega, pa je najčešći uzrok infekcija upravo nedisciplinovanost korisnika antivirusnog softvera koji ne skidaju nove potpise redovno. Uz novi servis i automatizacijom tog procesa mogućnost zaraze biće svedena na najmanju moguću meru. U toku prošle godine, firma se istakla redovnim i brzim reagovanjem na pojavu novih virusa i nudila nove zaštite svakog dana.

Uz sav trud programera, koji su i više puta dnevno objavljivali nove definicije virusa, prošla godina ostaće upamćena po „haranju“ virusa za koje korisnici nisu na vreme preuzeli zaštitu. Uočeno je da, bez obzira na to koliko korisnik vodi računa o ažurnosti baze svog programa, najveći broj nije u stanju da svakog dana troši vreme na preuzimanje novih virusnih definicija. Zato je i osmišljena strategija automatskog skidanja novih potpisa, naročito važna za kompjutere koji su neprekidno povezani sa Internetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.