Kazna za spamere

Sigurno vas nerviraju svakodnevne neželjene poruke poslate elektronskom poštom koje vam stižu iz dana u dan. Verovatno biste sa zadovoljstvom kaznili one koji ih šalju. Većina država u svetu još uvek nije ozbiljno shvatila tu vrstu napada na čovekovu privatnost. Ipak, ima i onih koje su svojim zakonom to predvidele. U američkoj državi Ajova sredinom decembra sudija Okružnog suda Čarls Vul kaznio je dve kompanije iz Floride i jednu iz Arizone za slanje neželjene elektronske pošte. Odluka je doneta na osnovu odgovarajućih članova Zakona o borbi protiv neželjenih poruka, koji važi u Ajovi, i saveznog Zakona o borbi protiv ucenjivanja.

U ovom sporu tužbu je podnela kompanija CIS Internet Services (Klinton, Ajova), a tužene su kompanije Cash Link Systems (Florida), TEI Marketing Group (takođe iz Floride) i AMP Dollar Savings (Arizona). One su u drugoj polovini 2003. godine oštećenoj kompaniji poslale milione neželjenih e-mail-ova. Pošto zakon u Ajovi predviđa odštetu od deset dolara po jednoj poruci i dodatnu novčanu kaznu, sudija je procenio da ukupna odšteta koju tužene kompanije treba da isplate iznosi 1,08 milijardi dolara. U skladu sa učešćem taj iznos je raspoređen tako da najveći deo – 720 miliona dolara, treba da plati kompanija AMP Dollar Savings, 360 miliona kompanija Cash Link Systems, a 140.000 dolara TEI Marketing Group.

Kako izjavljuje vlasnik oštećene kompanije, Robert Krejmer, neželjene poruke prouzrokovale su im gubitke od nekoliko stotina hiljada dolara. Ova kompanija je internet servis provajder, a neželjenu poštu primalo je 5.000 njihovih korisnika. Vlasnik kompanije ne očekuje da će mu odšteta biti u potpunosti isplaćena, jer će okrivljene kompanije sigurno naći načina da izbegnu plaćanje. One će verovatno vratiti samo mali deo novca, a zatim se odlučiti na bankrotstvo kao izlaz iz nepovoljne situacije (zakon im dozvoljava da se na taj način oslobode daljeg plaćanja i zadrže deo svog novca). Neke od njih će kasnije verovatno osnovati novu kompaniju pod drugim imenom i nastaviti sa istom praksom. U svakom slučaju, broj ovakvih kompanija će se primenom ovog zakona sigurno smanjiti.

Kako je navedeno u tužbi, kompanija Cash Link Systems slala je oštećenoj kompaniji dnevno 60.000 poruka sa reklamom za prodaju bankomata. Dva puta više od toga slala je kompanija AMP Dollar Savings, dok je trećeoptužena bila vrlo skromna – samo 1.400 poruka dnevno. U svakom slučaju, bez obzira na dalji razvoj događaja, donošenje ovakve sudske odluke sigurno će imati pozitivan efekat na smanjenje spama. Ta dosadna i ružna „navika“ svakako se neće iskoreniti na taj način, ali će sigurno predstavljati ozbiljno upozorenje spamerima i pretnju. Još efikasnije bi bilo, po mišljenju organizacije za borbu s neželjenom poštom, ako bi se umesto novčane primenila zatvorska kazna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.