Kevin Mitnik kao savetnik za bezbednost

Nekada je Kevinu Mitniku hobi bio upadanje u kompjuterske sisteme, razbijanje zaštita i zadavanje glavobolja administratorima mreža. Pošto je „provaljen“ od strane FBI i proveo 4,5 godina u zatvoru, danas ovaj 37-godišnji bivši haker nema pristup komjuteru i ne sme da napusti oblast centralne Kalifornije gde inače živi.

Naravno, zabrana prilaženja kompjuteru je deo njegove kazne, za koju mnogi misle da je preterana i bore se za prava Kevina Mitnika. Posle izlaska iz zatvora u januaru, Kevin se po prvi put obratio javnosti 27. septembra. Na konferenciji posvećenoj poslovanju na Internetu, on je održao predavanje o obezbeđivanju mreža i najčešćim problemima koji uzrokuju hakerske upade.

Kevin je okupljenima skrenuo pažnju na ljudski faktor i pojavu koju hakeri u žargonu nazivaju „socijalni inženjering“. O čemu se radi? Pa, jednostavno, u pitanju je iznuđivanje lozinki od neiskusnih ili nespremnih upošljenika u direktnom kontaktu, recimo preko telefona. Hakerima često nije potrebna nikakva super-tehnologija da bi u sistem upali, dovoljno je da lozinku iznude, npr. predstavljajući se da su neka druga osoba. Zato je i Kevin profesionalcima skrenuo pažnju na činjenicu da je upravo ljudski faktor najslabija karika, i da u takvoj situaciji ne pomaže ni najbolja tehnologija za bezbednost mreža. Preporuka kalifornijskog hakera je da se mnogo više novca i vremena ulaže u edukaciju zaposlenih i njihovo upoznavanje sa metodama zaštite.

Pošto zabrana rukovanja kompjuterom za Kevina traje sve do 2003. godine, on čak nije bio ni u mogućnosti da sam kreira Powerpoint prezentaciju koja je pratila ovo predavanje, već je to morao da uradi neko drugi. U međuvremenu, Kevin dobija dosta ponuda za posao: Brill“s Content magazin mu je ponudio da piše za njihov Contentville sajt, konsalting firma za pitanja bezbednosti želi da on radi kao njihov savetnik, a moguće je i da će Kevin voditi radio-emisiju o Internetu.

Ranije je bilo i pregovora o angažovanju Mitnika kao tehničkog konsultanta za kompaniju Paramount, gde bi on radio na filmovima vezanim za cyberspace tematiku, ali ovaj dogovor nije realizovan. Za sada je Kevin u ogromnoj meri limitiran zabranom rada na kompjuteru i ograničenjem kretanja na prostor centralne Kalifornije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.