U trendu

Kina gradi centar za naučno-tehnološke inovacije

PEKING – Kina će podržati Čengdu iz provincije Sečuan i opštinu Čongćing u ubrzanju izgradnje „zapadnog naučnog grada“ i centra za nauku i tehnologiju od nacionalnog značaja, piše Sinhua.

To se navodi u dokumentu koji su zajednički izradili 12 centralnih agencija, uključujući Ministarstvo nauke i tehnologije, i vlade opštine Čongćing i provincije Sečuan na jugozapadu Kine.

Postojeći naučno-tehnološki parkovi u gradovima Čengdu, Čongćing i Mjanjang biće start-ap zone naučnog grada, a biće uloženi napori da se ubrza razvoj klastera i formira mreža za inovativnu saradnju, navodi se u dokumentu.

Dokument pojašnjava glavne ciljeve centra koji uključuju uspostavljanje niza inovativnih platformi i istraživačkih baza svetske klase i okupljanje niz renomiranih univerziteta, institucija i inovativnih preduzeća do 2025. godine, sa ciljem da preuzme vodeću ulogu u inovativnim istraživanjima u osnovnim disciplinama, kao što su nauka o materijalima i nuklearna nauka.

Dokument naglašava specifične ciljeve koje treba postići do 2025. godine, uključujući ulaganje više od pet procenata regionalnog BDP-a u ukupnu potrošnju na istraživanje i razvoj i proizvodnju preko 80 patenata visoke vrednosti na 10.000 ljudi.

Naučni grad će biti izgrađen u sveobuhvatan naučni centar do 2035. godine i privlačiće vrhunske naučnike iz celog sveta, postižući naučna otkrića u ključnim oblastima i odvodeći industrije u vrhunske globalne lance vrednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar