U trendu

Kina objavila slike Marsa u boji

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) i Kineska akademija nauka (CAS) u ponedeljak su zajedno objavile seriju globalnih slika Marsa dobijenih tokom prve kineske misije istraživanja Marsa, objavila je Sinhua.

Serija slika u boji objavljena je na događaju obeležavanja Kineskog dana svemira u Hefeju, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui.

Obrađene u skladu sa standardima mapiranja sa prostornom rezolucijom od 76 metara, slike uključuju ortografsku projekciju istočne i zapadne hemisfere Marsa, Robinsonovu projekciju Marsa i Merkatorovu projekciju plus azimutalnu projekciju planete.

Prema CNSA, ove slike su zasnovane na 14.757 podataka o slikama koje je prikupila kamera sa daljinskim otkrivanjem na orbiteru Tianven-1 tokom osam meseci, od novembra 2021. do jula 2022.

Kineska misija Tianven-1, koja se sastoji od orbitera, lendera i rovera, lansirana je 23. jula 2020. i ušla je u orbitu Marsa nakon 202 dana leta.

Lender, koji je nosio rover Džurong, sleteo je 15. maja 2021. u južni deo Utopia Planitia, ogromne ravnice na severnoj hemisferi Marsa. Džurong se spustio sa svoje platforme za sletanje na površinu Marsa 22. maja, započevši istraživanje crvene planete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.