U trendu

Kina počinje razvoj novih meteoroloških satelita Fengjun-3

U Kini je pokrenut razvoj četvrte kineske serije meteoroloških satelita Fengjun-3 (FY-3), saopštila je Šangajska akademija za tehnologiju svemirskih letova (SAST) u okviru Kineske aerokosmičke korporacije za nauku i tehnologiju.

Kao nadgradnja serije FY-1, serija FY-3 je druga generacija kineskih meteoroloških satelita u polarnoj orbiti i dizajnirana je da poboljša globalnu sposobnost zemlje za prikupljanje podataka kako bi prikupila više informacija o karakteristikama oblaka i površine.

Kako prenosi Sinhua, oni mogu da obezbede parametre atmosfere, kopna i površine mora koji su globalni, za sve vremenske prilike, trodimenzionalni, kvantitativni i multispektralni.

Četvrta serija satelita Fengjun-3 je poslednja u drugoj generaciji kineskih meteoroloških satelita u niskoj orbiti i sastoji se od satelita za merenje padavina u kosoj orbiti i satelita u orbiti koja je sinhronizovana sa suncem u ranoj jutarnjoj orbiti.

Nakon raspoređivanja 4. serije FY-3 satelita, Kina će po prvi put u orbiti verifikovati zajedničko posmatranje svojih meteoroloških satelita u visokim i niskim orbitama, u nastojanju da podrži razvoj inteligentnog sistema za posmatranje treće generacije meteoroloških satelita, saopštio je SAST.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.