U trendu

Kina pokrenula program istraživanja Meseca sa ljudskom posadom

Kineska svemirska agencija za letove sa posadom (CMSA) saopštila je danas da kineski program istraživanja Meseca sa ljudskom posadom napreduje nesmetano sa raketom Dugi marš-10 (Long March 10) , svemirskim brodom Mengdžou sa ljudskom posadom, lunarnim brodom Lanjue i prototipom jedinice za sletanje na Mesec u fazi razvoja.

Kako piše Sinhua, Kina planira da spusti svoje astronaute na Mesec pre 2030. godine kako bi sprovela naučna istraživanja. Plan je da se lansiraju dve rakete-nosača za slanje svemirske letelice sa ljudskom posadom i lunarnog lendera u lunarnu orbitu. Svemirska letelica i lunarni lender će se sastati i pristati jedan sa drugim, nakon čega će astronauti ući u lender.

Nova raketa-nosač Dugi marš-10, koja koristi tečni vodonik, tečni kiseonik i kerozin kao pogonsko gorivo, uglavnom je razvijena za slanje svemirskih letelica i lendera u orbitu za transfer Zemlja-Mesec.

CMSA je takođe za 2024. najavila dve svemirske misije sa posadom za kinesku svemirsku stanicu, koje će sprovesti svemirski brod Šendžou-18 i Šendžou-19.

Odabrane su posade za dve misije sa posadom i obuka za njih je u toku, a posada Šendžou-17 trebalo bi da se vrati na Zemlju u aprilu, navodi CMSA.

CMSA je saopštila da će se projekti međunarodne saradnje sa agencijama, uključujući Kancelariju Ujedinjenih nacija za pitanja svemira, postojano nastaviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar