U trendu

Kina se bori protiv suše tehnologijom veštačke kiše

Kina je od avgusta počela koristi tehnologiju veštačke kiše kako bi pomogla različitim regionima u borbi protiv suše, saopštila je Kineska meteorološka uprava.

Od 1. do 31. avgusta, avioni su izvršili 75 letova, koji su trajali ukupno 211 sati, kako bi izazvali veštačke padavine u oblastima pogođenim sušom, uključujući Hubei, Čongćing, Henan i Šansi, rekao je zvaničnik Kineske meteorološke uprave Čao Čićijang na konferenciji za novinare, prenosi Sinhua.

Čao je rekao da se procenjuje da su te operacije proizvodnje kiše pokrile 1,45 miliona kvadratnih kilometara, igrajući vitalnu ulogu u ublažavanju suša i visokih temperatura, povećanju rezervi vode i stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Takođe, te operacije pokreću najsavremenije tehnologije kao što su meteorološki sateliti, meteorološki radari i bespilotne letelice, rekao je zvaničnik.

Čao je dodao da je veštačka kiša takođe pomogla da se ukrote požari izazvani vrućinama u Čongćingu i Sičuanu.

Kina je ove godine prošla kroz najtoplije leto od 1961. godine kada je počela da vodi potpune meteorološke zapise.

Prosečna temperatura u zemlji od 1. juna do 31. avgusta bila je 22,3 stepena Celzijusa, što je 1,1 stepen više od temperature u istom periodu redovnih godina i najviše od 1961. godine, pokazuju podaci Nacionalnog klimatskog centra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar