U trendu

Kina ubrzava primenu veštačke inteligencije u realnoj ekonomiji

Posetioci Foruma Džongguancun 2023 imali su priliku da naiđu na različite robote koji pružaju usluge kao što su isporuka, prijem, vođenje ili davanje informacija na upit.

Bogati scenariji primene tehnologije veštačke inteligencije (AI) koju su kreirala kineska preduzeća dospela su u centar pažnje na izložbi, odražavajući napore zemlje u ubrzavanju AI aplikacija za podsticanje i unapređenje realne ekonomije, piše Sinhua.

Na štandu Čangmugu, pekinškog medicinskog preduzeća koje se fokusira na ortopedsku veštačku inteligenciju i rešenja za hirurške robote, hirurška robotska ruka neprekidno je privlačila reku posetilaca.

„Pre operacije, lekari će dobijati 3D slike kostiju pomoću AI tehnologije i razrađivati najpogodniji hirurški plan za pacijente korišćenjem velikih podataka. Robotska ruka će izvesti operaciju uz pomoć hirurškog navigacionog sistema“, rekao je Džang Jiling, predsednik kompanije, predstavljajući sistem dijagnostike i lečenja u ortopedskoj hirurgiji.

Sistem može pomoći u smanjenju poteškoća, skraćivanju vremena i poboljšanju tačnosti operacija, kao i smanjenju postoperativnih komplikacija, rekao je Džang.

„Sa AI tehnologijom, model 3D štampanja zaista obnavlja strukturu cerebralnih krvnih sudova, što je veoma korisno u medicinskim istraživanjima i nastavi“, rekao je Džang Peng, proizvodni menadžer kompanije UnionStrong Technology iz Pekinga. „Naš model 3D štampanja intrakranijalnog vaskularnog sistema opremljen hirurškim simulatorom pomaže lekarima da sprovode preoperativne vežbe i postoperativne simulacije“, dodao je.

Prema Džangovim rečima, linija proizvoda kompanije sada pokriva prevenciju, skrining, dijagnozu, lečenje i rehabilitaciju cerebrovaskularnih bolesti. Sarađivali su sa mnogim bolnicama širom zemlje kako bi optimizovali primenu AI proizvoda u kliničkoj dijagnostici i lečenju.

„Kina je već ušla u red vodećih svetskih zemalja u istraživanju medicinske veštačke inteligencije. Kineske kompanije i medicinske ustanove aktivno promovišu više metoda i modela lečenja uz pomoć AI“, dodao je Džang.

Inovacije scenarija u medicinskom sektoru odražavaju napore Kine u promovisanju duboke integracije AI i realne ekonomije.

U nastojanju da ubrza primenu AI i podstakne novu tačku rasta nacionalne ekonomije, Kina je u avgustu 2022. objavila dokument kojim se obećava podrška aplikacijama veštačke inteligencije u 10 scenarija, uključujući poljoprivredu, rudarstvo, autonomnu vožnju i medicinske usluge.

Zahvaljujući ovim politikama podrške, Kina je poslednjih godina postala pionir u razvoju veštačke inteligencije. Do 2022. godine Kina je osigurala vodeću poziciju u svetu po broju prijava patenata za AI tehnologije, sa obimom osnovne industrije veštačke inteligencije koja je premašila 500 milijardi juana (oko 70,66 milijardi američkih dolara) i više od 4.200 velikih preduzeća što čini oko 16 procenata na ukupnog broja globalnom nivou.

„Od 2020. Kina je ušla u period brzog razvoja velikih AI modela. Trenutno, ukupan broj objavljenih velikih modela veštačke inteligencije u Kini i SAD čini više od 80 odsto ukupnog broja na globalnom nivou, rekao je Džao Džjun, direktor Instituta za naučne i tehničke informacije Kine.

„AI je postala fokus ljudskih inovacija, a era veštačke inteligencije sa velikim modelima kao jezgrom predvodi tehnološke inovacije“, rekao je Robin Li, predsednik odbora i izvršni direktor Baidu-a. „Aplikacije veštačke inteligencije zasnovane na velikim modelima mogu poslužiti transportu, energetici i drugim oblastima u realnoj ekonomiji“, dodao je.

„Iako smo doneli proliferaciju velikih AI modela, trebalo bi da ubrzamo njihovu primenu u različitim industrijama realne ekonomije“, rekao je Džou Ming, bivši potpredsednik Microsoft Research Asia.

Prednost Kine u razvoju veštačke inteligencije leži u njenim bogatim scenarijima primene koji su kreirani tokom inteligentne nadogradnje realne ekonomije. Džou je dodao da bi tehnologija veštačke inteligencije trebalo da se kombinuje sa scenarijima aplikacija kako bi odigrala svoju najoptimalniju ulogu.

Forum Džongguancun 2023. koji se održava od 25. do 30. maja privukao je vrhunske naučnike, institucije i poznate subjekte za inovacije i preduzetništvo širom sveta da razgovaraju o međunarodnoj saradnji u oblasti naučno-tehnološkog razvoja i inovacija.

Tokom trajanja izložbe, oko 650 preduzeća i institucija iz celog sveta prikazali su svoja najsavremenija naučno-tehnološka dostignuća i dostignuća u informacionim tehnologijama, inteligentnoj proizvodnji, medicini i zdravstvu i digitalnoj ekonomiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.