U trendu

Kina uspostavila jedinstven sistem registracije nepokretne imovine

ČENGDU – Kina je u potpunosti uspostavila jedinstvenu registraciju nepokretne imovine, izjavio ministar prirodnih resursa Vang Guanghua.

Nakon deset godina napora, zemlja je uspostavila jedinstven sistem registracije koji pokriva sve vrste prava na nepokretnu imovinu, rekao je Vang na nacionalnoj radnoj konferenciji o prirodnim resursima i registraciji nepokretne imovine, prenosi Sinhua.

U martu 2013. Kina je odlučila da osnuje agenciju za jedinstvenu registraciju nepokretnosti i da integriše srodne odgovornosti koje sada ima više odeljenja. Predloženo je objedinjavanje administracije za registraciju, dokumenata i sertifikata, kao i informativnih platformi.

Tokom proteklih deset godina, Kina je izdala više od 790 miliona potvrda o pravima na nepokretnu imovinu i 360 miliona dokumenata o registraciji, pokazuju zvanični podaci. Zemlja je smanjila vreme potrebno za obavljanje redovnih ili kolateralnih registracija na najviše pet dana, što je za 83 odsto manje od prosečnog vremena u 2015.

Kina je završila registraciju imovine za sva domaćinstva koja su preseljena kako bi se oslobodila siromaštva i registraciju vlasništva za 413 miliona mu (oko 27,5 miliona hektara) državnog zemljišta za poljoprivrednu obradu.

Registracija imovine u Kini, usavršena tokom godina, pružila je bolju zaštitu imovinskim pravima i omogućila sigurnije transakcije, formirajući jači temelj za socijalističku tržišnu ekonomiju u pogledu imovinskih prava, rekao je Vang.

Da bi promovisao ruralnu revitalizaciju, Vang je pozvao na solidne napore u sprovođenju registracije ugovorenih upravljačkih prava i prava upravljanja zemljištem u ruralnim oblastima. Upis i overa vlasništva okućnica trebalo bi da se završi za tri do pet godina, dodao je on. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar