U trendu

Kineska raketa se raspala pri povratku na Zemlju

Kineska raketa pala je juče na Zemlju posle nekontrolisanog povratka iz atmosfere i raspala se iznad Indijskog okeana, potvrdila je kineska svemirska agencija.

Američka svemirska agencija (NASA) prethodno je to objavila navodeći da Kina nije podelila informacije o tom potencijalno opasnom spuštanju.

Na svom zvaničnom nalogu na Vičetu (WeChat) kineska svemirska agencija dala je koordinate pada delova rakete u Suluskom moru oko 57 kilometara od istočne obale ostrva Palavan na Filipinima.

„Veći deo rakete je uništen“ tokom spuštanja, navela je kineska agencija.

Raketa je upotrebljena prošle nedelje da lansira drugi od tri modula Kineske svemirske stanice Tijangong u izgradnji, koja treba da bude potpuno završena do kraja ove godine.

Američka vojska je nekoliko sati ranije javila da se kineska raketa vratila u atmosferu.

Komanda Svemirskih snaga potvrdjuje da se raketa Dugi Marš 5B Narodne Republike Kine vratila u atmosferu iznad Indijskog okeana 30. jula u 18.45 po srednjoevropskom vremenu, navedeno je u tviter poruci američke vojske.

Malezijska svemirska agencija je navela da je primetila krhotine rakete kako gore pre nego što su pale u Sulusko more, severoistočno od ostrva Borneo.

Ta rakata nije napravaljena da može da kontroliše svoje vraćanje iz orbite, što je kao i ranija lansiranja izavalo kritike.

Kina „nije dala precizne informacije o putanji njihove rakete Dugi marš-5B“, juče je objavio na tviteru šef NASA-e Bil Nelson i upozorio da to može biti opasno i da izaove ljudske i materijalne gubitke, i pozvao da se poštuje uobičajena praksa u takvim situacijama.

Ulaskom u atmosferu izaziva se visoka temperatura i stvara frikcija i delovi predmeta mogu da gore i da se raspadnu, ali može se dogoditi da najveće letelice kao što je Dugi marš-5B, ne budu potpuno uništene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar