U trendu

Kineska sonda na putu ka Marsu poslala sliku Zemlje

Prva kineska sonda koja ide ka Marsu poslala je danas sliku Zemlje i Meseca dok putuje ka crvenoj planeti, saopštila je kineska svemirska agencija.

Slika koja pokazuje dve planete kao polumesece izgubljene u ogromnom prostoru svemira snimljena je na udaljenosti od 1,2 miliona kilometara od Zemlje, tri dana posle lansiranja misije Tijanven-1.

Sonda je poletela u četvrtak iz lansirnog centra Venčang, na tropskom ostrvu Hajnan, na jugu Kine.

Treba da stigne u orbitu Marsa u februaru 2021. Prvo treba da predje dug sedmomesečni put od Zemlje do Marsa, što je razdaljina od oko 55 miliona kilometara, odnosno 1.400 puta oko sveta.

U jeku konkurencije sa Vašingtonom Peking se nada da tokom ovog prvog nezavisnog pokušaja uradi skoro sve što su SAD realizovale u više misija ka Marsu od 1960-ih godina-  da postave sondu u orbitu, postave kapsulu koja ce se spustiti na mars i izvuku teledirigovanog robota koji će analizirati površinu crvene planete.

Kina je već imala iskustva u toj oblasti, ona je poslala dva mala robota na Mesec, 2013. i 2019. godine. Ali udaljenost od Marsa do Zemlje je 140 puta veća od putanje Zemlja-Mesec. Prema kineskoj svemirskoj agenciji Tijanven-1 ima dobre uslove za let za sada i funkcioniše normalno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.