U trendu

Kineski dvofotonski mikroskop snima ćelije astronauta u orbiti

Kineski astronauti, članovi posade Šendžou-15 u orbiti uspešno su dobili trodimenzionalne strukturne slike ćelija svoje kože pomoću dvofotonskog mikroskopa koji je razvila Kina, saopštio je proizvođač.

Događaj, prvi takve vrste u svetu, obeležio je uspeh eksperimenata verifikacije u orbiti dvofotonskog mikroskopa, pružajući obećavajući alat za buduće praćenje zdravlja astronauta u orbiti, prenosi Sinhua.

Dizajniran za astronaute na kineskoj svemirskoj stanici, prenosivi dvofotonski mikroskop je razvio zajednički istraživački tim naučnika sa kineskih univerziteta, institucija i preduzeća, uključujući Pekinški univerzitet, Kineski astronautski centar i Univerzitet Beihang, uz podršku Kineske svemirske agencije za letove sa posadom.

Tehnologija nelinearnog optičkog snimanja zasnovana na dvofotonskoj apsorpciji i fluorescentnoj ekscitaciji, dvofotonska mikroskopija može prodreti duboko u živa tkiva, karakterišući, između ostalog, visoku rezoluciju, veliku dubinu snimanja i trodimenzionalnu tomografsku sposobnost.

Prethodni dvofotonski mikroskopi širom sveta nisu realizovali rad i primenu u orbiti zbog svoje veličine, koja nije uspela da ispuni zahteve za opremu za eksperimente u orbiti, kao što su zapremina, težina i otpornost na udar.

Minijaturni dvofotonski mikroskop sa sondom teškom samo 2,2 grama razvio je 2017. Čeng Heping, direktor Nacionalnog centra za biomedicinsku sliku na Univerzitetu u Pekingu i šef zajedničkog istraživačkog tima, nakon što je njegov tim napravio proboj u glavnim tehnologijama dvofotonske mikroskopske minijaturizacije. Mikroskop je postavio tehničku osnovu za sadašnji u orbiti.

Prošlog novembra, dvofotonski mikroskop koji su koristili astronauti Šendžou-15 poslat je u kinesku svemirsku stanicu na teretnom brodu Tiandžou-5.

Posada ga je nedavno instalirala pre nego što je snimila trodimenzionalne strukturne slike epiderme kože i površinskog dermisa na njihovim licima i podlakticama, rekao je Vang Đunđie, član tima sa Fakulteta za tehnologiju budućnosti Univerziteta u Pekingu.

Slike su pokazale jasne trodimenzionalne strukture slojeva kože, uključujući stratum corneum, stratum granulosum, stratum spinosum, stratum basale i površinski dermis, što ukazuje na uspeh eksperimenata verifikacije u orbiti dvofotonskog mikroskopa, dodao je Vang.

Sa rezolucijom koja dostiže submikronski nivo, mikroskop takođe ima neinvazivno mikroskopsko snimanje kada jasno prikazuje trodimenzionalnu distribuciju strukture kože astronauta i njihovih ćelija.

U dvofotonskom mikroskopskom snimanju, signali se mogu posmatrati kroz spontano fluorescentne supstance u ćelijama i vanćelijskom matriksu, i igraju važnu ulogu u ispitivanju metaboličkog stresnog odgovora mitohondrija unutar ćelija astronauta, čime se prati njihovo zdravstveno stanje u orbiti.

Prvi uspeh rada dvofotonskog mikroskopa u orbiti odražava visok nivo kineske proizvodnje vrhunskih preciznih optičkih instrumenata, rekao je Čeng.

On je objasnio da uspeh nudi nove metode za praćenje zdravlja astronauta u orbiti na ćelijskom i molekularnom nivou i pruža vitalna tehnička sredstva za zemlju da u budućnosti sprovodi istraživanje o mozgu u orbiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.