U trendu

Kineski istraživači pronašli ključni gen za prinos pamuka i kvalitet vlakana

Grupa kineskih istraživača identifikovala je ključni gen koji modifikuje prinos i kvalitet vlakana planinskog pamuka, postavljajući temelje za poboljšanje osobina pamuka, navodi se u nedavnom izdanju časopisa Žurnal naprednih istraživanja (Journal of Advanced Research).

Planinski pamuk je, kako prenosi Sinhua, jedna od četiri glavne vrste pamuka i važan je usev koji obezbeđuje prirodna vlakna za tekstilnu industriju. U sadašnjim uslovima uzgoja i proizvodnje, postoje izazovi bez presedana u pogledu istovremenog poboljšanja kvaliteta i prinosa vlakana, zbog njihovih složenih negativnih korelacija.

Međutim, istraživači sa Instituta za istraživanje pamuka pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka koristili su intraspecifičnu rekombinantnu inbred liniju populacije planinskog pamuka da identifikuju ključni gen GH_D07G2262 koji može istovremeno da modifikuje prinos i kvalitet vlakana planinskog pamuka.

Istraživačka grupa je verifikovala funkcije gena i otkrila da on može pozitivno da reguliše dužinu i snagu vlakana i negativno reguliše procenat dlačica, što predstavlkja odnos težine vlakna prema težini semena pamuka i važan je ekonomski indeks za sadnju pamuka.

Grupa je takođe analizirala genetsku osnovu negativnih korelacija između kvaliteta vlakana i osobina prinosa planinskog pamuka, pružajući novi uvid u složene genetske odnose između različitih osobina, navodi se u studiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar