U trendu

Kineski komercijalni bespilotni vazdušni sistem spreman za prvi let

Novi model komercijalnog bespilotnog vazdušnog sistema (UAS) koji je samostalno razvila Kina ušao je u prvu fazu leta, saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC).

Multifunkcionalni UAS, HH-100, nedavno je završio  poslednje testiranje automatske vožnje velikom brzinom, navela je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Kako prenosi Sinhua, radio je stabilno tokom testa, a njegove mogućnosti automatske kontrole vožnje su dobro funkcionisale, rekao je programer. Sada je ušao u prvu fazu leta.

HH-100 je nezavisno razvila komercijalna aviokompanija AVIC XAC u Si’anu, severozapadna kineska provincija Šansi. Ima dva glavna dela: bespilotnu letelicu i zemaljsku komandno-kontrolnu stanicu.

Komercijalni UAS ima niske troškove, veliku nosivost i druge prednosti. Ima projektovanu maksimalnu težinu pri poletanju od 2.000 kilograma, nosivost od 700 kilograma i domet pune težine od 520 kilometara.

HH-100 može da obavlja različite misije, kao što su regionalna logistika, gašenje požara u šumama i travnjacima, praćenje požara, isporuka pomoći u slučaju katastrofe, relejna komunikacija i veštačke padavine, navodi AVIC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.