U trendu

Kineski naučnici istražuju izgradnju podzemnog skloništa na Mesecu

Kineski istraživači proučavaju mogućnost postavljanja sigurnog, stabilnog i dugotrajnog skloništa u Mesečevim cevima od lave, piše Sinhua.

Tokom prvih dana nastavka Meseca, dok se gornji sloj lave hladio i stvrdnjavao, moguće je da je rastopljena stena nastavila da teče ispod, formirajući relativno stabilne i ravne tunele u obliku cevi.

Nakon godina geoloških aktivnosti, raznih uticaja i mesečevih potresa, neke plitke cevi lave formirale su dostupne „svetlarnike“ posle urušavanja, otvarajući vrata za istraživanje podzemnog sveta Meseca, rekao je Džang Čongfeng sa Šangajske akademije za tehnologiju svemirskih letova.

Džang, koji je takođe zamenik glavnog projektanta kineskih svemirskih letelica serije Šendžou i brodova za sletanje na Mesec, predstavio je studiju na 10. Konferenciji CSA-IAA o naprednoj svemirskoj tehnologiji koja je nedavno održana u Šangaju.

On je rekao da su cevi od lave zaštićene od surovog okruženja Mesečeve površine, na kojoj se beleže ekstremne temperature i koju zasipaju radijacija i udari mikrometeorita.

Prema rečima Džanga, njegov tim i kineski stručnjaci za planetarnu geologiju zajedno su sproveli terenski rad na nekoliko pećina od lave u Kini kako bi uspeli da shvate lunarneh cevi od lave.

Postoji izvesna sličnost između cevi od lave na Zemlji i Mesecu, rekao je Džang, dodajući da se one mogu podeliti na vertikalne ulazne cevi i nagibne ulazne cevi.

Cev od lave sa vertikalnim ulazom predstavlja glavni oblik lunarne cevi koji su ljudi do sada pronašli. Te cevi imaju obrušen vrh i  veliku količinu otpada od uruđšavanja i zemlje na dnu, što zahteva postavljanje vertikalnih objekata za podizanje ili ulazak letom. Kosi ulaz je poluurušena konstrukcija, te stoga postoji mogućnost direktnog ulaska u unutrašnjost cevi od lave duž urušene konstrukcije. To je poželjana meta  koja se može istražiti lunarnom sondom.

Kineski istraživači su izabrali lunarne lava cevi u Mare Tranquillitatis i Mare Fecunditatis kao primarne ciljeve istraživanja i inicirali izradu planova istraživanja.

Glavna sonda će radije koristiti robotski mobilni sistem stopala ili stopala na točkovima kako bi omogućila sondi da se bolje prilagodi složenom terenskom okruženju i pređe i izbegne prepreke. Imaće pomoćne detektore koji se mogu odvojiti i rasporediti da obezbede relejnu komunikaciju i energetsku podršku. U isto vreme, glavna sonda će takođe nositi naučne terete za otkrivanje spoljašnjeg i ulaznog okruženja lava cevi, terena i sastava materijala.

Pomoćni detektori se mogu dodatno proširiti za obavljanje zadataka kao što su bioničko puzanje sa više nogu, poskakivanje i korišćenje detektora kotrljanja. Pomoćni detektori takođe nose korisna opterećenja za detekciju temperature, radijacije, mesečeve prašine, sastava tla i vodenog leda unutar lunarne cevi.

U međuvremenu, detektor leta takođe može direktno da leti u pećinama sa neravnim terenom i velikim padovima. Prema Džangovim rečima, detektor će postići autonomni let izbegavanja prepreka u mračnim okruženjima pomoću mikrotalasnog radara i laserskog radara.

Za izgradnju lunarne baze sa posadom u budućnosti, Džang je predložio da se izgradi trajna lunarna podzemna istraživačka baza izgradnjom centra podrške za energiju i komunikaciju na ulazu u lava cev, uz uređenje terena, postavljanje kabina unutar lava cevi i izgradnju istraživačkih i stambenih kabina na licu mesta.

Kineska svemirska agencija za letove sa posadom objavila je u maju da Kina planira da realizuje sletanje na Mesec do 2030. godine i da je pokrenula fazu sletanja na Mesec u okviru tog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar