U trendu

Kineski naučnici istražuju materijale i tehnologiju građenja na Mesecu

Pekinški institut za tehnologiju nedavno je primio 500 mg lunarnih uzoraka koje je donela misija Čang’e-5. Istraživački tim sa Instituta će proučavati karakteristike materijala ovih uzoraka, kao i srodnu tehnologiju prateće proizvodnje, imajući na umu izgradnju buduće lunarne istraživačke stanice.

Šen Đun, profesorka na mašinskoj školi na Pekinškom institutu za tehnologiju napomenula je da su napravljeni i međunarodni i domaći planovi za izgradnju lunarnih istraživačkih stanica, a njen tim će se fokusirati na srodna preliminarna istraživanja, piše Sinhua.

„Izgradnja lunarne istraživačke stanice je kao izgradnja kuće na Mesecu. Zbog trenutnih ograničenja nosivosti rakete i visokih troškova transporta između Zemlje i Meseca, neophodno je koristiti autohtone materijale sa Mesecu u istraživanjima Meseca i izgradnji stanice. To znači da će lunarno tlo služiti kao glavni materijal“, rekla je Šen.

Profesorka je rekla da je predviđeno da se naučno istraživanje odvija u dve faze. Prvo će se proučavati osnovna fizička svojstva uzoraka, uključujući optičke i elektromagnetne karakteristike.

Nakon toga, tim će istražiti svojstva površine čestica lunarnog tla i tražiti najprikladnije tehnike 3D štampanja i materijale koji se mogu štampati u odgovarajućim oblicima kada se pomešaju sa lunarnim tlom.

„Ako uporedimo lunarno tlo sa cementom, ono što radimo jeste da prvo proučimo karakteristike cementa, zatim pronađemo odgovarajuće materijale kao što su pesak i lepkovi za mešanje sa cementom, i na kraju obezbedimo da imamo tehnologiju za pravljenje cigle od mešavine cementa i peska“, dodala je Šen.

Tehnologija lunarnog oblikovanja tla suočava se sa nizom izazova kao što su kompatibilnost materijala, stabilnost mešavine i pouzdanost štampanja.

Lunarni uzorci neće biti korišćeni za građevinske eksperimente. Umesto toga, tim planira da razvije simulirano lunarno tlo sa postojećim materijalima na Zemlji i kontinuirano optimizuje metode razvoja i tehnike izgradnje na osnovu podataka analize dobijenih lunarnih uzoraka.

„Institut će u potpunosti iskoristiti ove vredne lunarne uzorke i posvećen je pružanju teorijske osnove i tehničke podrške za buduću izgradnju lunarnih istraživačkih stanica“, rekao je Džang Đun, član Kineske akademije inženjeringa i partijski šef Pekinškog instituta za tehnologiju.

On je dodao da će univerzitet sarađivati sa relevantnim organizacijama u naučno-istraživačkom radu i obuci kadrova i doprineti eksploataciji lunarnih resursa, kao i korišćenju svemira u mirnodopske svrhe.

Čaang’e-5, koji je lansiran u novembru 2020. i vraćen na Zemlju u decembru iste godine prikupio je ukupno 1.731 gram lunarnih uzoraka, uglavnom kamenja i zemlje sa površine Meseca.

Pet serija lunarnih uzoraka je dato za 98 istraživačkih timova od 12. jula 2021. Do sada je više od 60 novih otkrića s tim u vezi objavljeno u akademskim časopisima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar