U trendu

Kineski naučnici razvili inteligentni robotski mobilni CT

Kineski naučnici osmislili su inteligentnu robotsku mobilnu kompjuterizovanu tomografiju (CT) koja može biti veoma pogodna za pacijente u kritičnom stanju.

Za razliku od uobičajenih, glomaznih, robotski mobilni CT visok je 135 cm i težak 260 kg. Odlikuje se niskim zračenjem i malom potrošnjom energije, a već je testiran u Narodnoj bolnici provincije Sečuan, piše Sinhua.

Istraživači iz bolnice i Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju u Kini proveli su deceniju razvijajući uređaj, koji ima funkcije kao što su dijalog čovek-mašina, kontrola glasa, planiranje rute i automatsko izbegavanje prepreka.

Su Rusijang, glavni stručnjak istraživačkog tima, ukazao je da se uređaju može dati instrukcija da se direktno pomeri do kreveta pacijenta radi pregleda i učita rezultate u realnom vremenu.

U prošlosti je, međutim, bilo potrebno tri ili četiri osobe da odnesu pacijente u kritičnom stanju u sobu za CT preglede, dodao je Su.

Ovaj mobilni tretman značajno će poboljšati efikasnost pregleda i lečenja bolesti, pomoći u spasavanju više života kritično bolesnih pacijenata i smanjiti opterećenje medicinskog osoblja, rekao je Su.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.