Kinezi u svemiru

Već godinama se odigrava konkurentska borba između dve najveće svemirske sile u svetu – Rusije i Amerike. Zahvaljujući objektivnim okolnostima, Rusija je svoju početnu prednost izgubila i prepustila je u novijoj istoriji Americi. Za prve korake u osvajanju Meseca Amerika je odnela pobedu. Sada je na redu Mars. Međutim, pored Rusije i Amerike pojavljuju se i neke nove potencijalne svemirske sile.
Tu pre svega mislimo na Kinu, mada se neke pretenzije ka svemirskim istraživanjima pojavljuju i u Japanu. Kina je već pokazala i neke rezultate u ovim istraživanjima. U tome učestvuje i Kineska akademija za svemirske tehnologije. Program istraživanja dosad je obuhvatio lansiranje dve svemirske letilice s ljudskom posadom. Prva od tih letilica lansirana je 2003. godine, a u njoj se nalazio jedan kineski astronaut (tajkonaut, kako se u Kini naziva). Nakon dve godine (2005) lansirana je nova letilica s dva astronauta. Sada se već govori o trećem projektu te vrste i lansiranju letilice s tri astronauta.
Sledeći uspeh kineskih istraživanja svemira ostvaren je novembra 2007. godine, kada su objavljene prve fotografije s Mesečeve površine napravljene prvim kineskim lunarnim satelitom. Sada se očekuje lansiranje treće kineske letilice s ljudskom posadom. Ona će krenuti u svemir, kako je planirano, u novembru 2008. godine. Naziv letilice je „Chenzhou 7“. Jedan od tri astronauta iz posade ovog svemirskog broda napustiće letilicu i prošetati se svemirom, kao što su to dosad radili ruski i američki astronauti. Događaj će se prenositi uživo, pa će čitav svet moći da bude svedok kineskog uspeha.
Lansiranje će uslediti nakon završetka Olimpijskih igara u Pekingu, pa se može reći da će 2008. godina u Kini biti uzbudljiva i vrlo uspešna. Time se planovi svemirskih istraživanja u Kini ne završavaju. Kako se govori, u 2010. godini planira se paralelno lansiranje dvaju satelita u svemir. Oni će se spojiti u orbiti, a astronauti će preći iz jednog broda u drugi. Taj projekat značiće kraj prve faze ispitivanja. Zatim će uslediti druga faza, u kojoj će se obaviti pripreme za let oko Meseca. Ta faza bi trebalo da se završi do 2020. godine. Nakon toga, očekuje se da će Kinezi biti spremni da stanu na Mesečevo tlo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.