Kladionice ispale sa liste najpopularnijih pojmova na „Guglu”

Šta se u Srbiji najčešće traži na internetu vidljivo je i iz sugestija koje nam „Gugl” ponudi svaki put kad u prozor ukucamo makar jedno slovo.

Agencija „Genuine Market Research” koristila je ovaj metod da napravi listu najtraženijih pojmova za svako slovo azbuke, uključujući i slova engleskog alfabeta, kojih nema u našem jeziku, ali ih koristimo na tastaturi.

Analiza pokazuje da na internetu na prvom mestu tražimo zabavu i način da ispunimo slobodno vreme jer dominiraju video-igre i sajtovi za zabavu sa ukupno 20 od 99 pojmova.

Na drugom mestu su alati za komunikaciju i rad (17 pojmova), a na trećem mediji i informisanje sa ukupno 15 pojmova. Naš list je drugi najtraženiji pojam na slovo P, a na tom mestu bio je i prošle godine.

Put do liste našlo je i pet poznatih ličnosti – tri domaće i dve strane. Jedina ličnost koja se na listi pojavila i u 2015. godini bio je Novak Đoković. Naš najbolji teniser je na drugom mestu na slovo Đ, iza jednog maloprodajnog lanca.

Sajtovi za oglase i trgovinu kao što su „Limundo”, „Kupujem prodajem” i „Polovni automobili” očuvali su pozicije drugu godinu za redom.

Prošle, kao i pretprošle, godine ljubav je bila tema koja se dosta tražila. Tako se sajt za onlajn upoznavanje „Badoo” probio sa trećeg na prvo mesto u odnosu na 2015 godinu.

Kladionice su ove godine nestale sa liste, ali smo zato počeli da se interesujemo za probleme terorizma, pa pretražujemo džihadiste. Neke od gledanih serija iz 2015. („Andrija i Anđelka”) ustupile su mesto novim („Ubice mog oca”), a neke su nastavile su da budu i dalje aktuelne („Čizmaši”).

U listu je ušla i TV emisija „Život priča”, a vrlo je zabrinjavajuće što se dosta čitalo o šugi.

Kao pozitivan trend autori istraživanja ističu to što su na listi prvi put teme koje se odnose na preduzetništvo, poslovanje i elektronsku upravu.

To su sajtovi Agencije za privredne registre, E-uprave, Narodne banka Srbije i Centralnog registar obaveznog socijalnog osiguranja.

Po prvi put u pretrazi se traže i crkveni kalendar i čestitke za slavu, saopštili su autori ankete.

Oni napominju da su se trudili da spreče greške koje bi mogle da proisteknu iz ove metode, pa su posmatrali rezultate u „inkognito”(nevidljivom) prozoru i ponavljali istraživanje u više navrata kako bi se poništio efekat kratkoročne aktuelnosti neke teme.

Autokomplit funkcija dizajnirana je da daje aktuelne, opšte, ali na prvom mestu individualno relevantne sugestije.

Na uneto slovo daje istorijski, ali i trenutno najtraženije pojmove i sortira ih po popularnosti, izbacujući uvredljive i pornografske sadržaje. Ovako dobijeni rezultati ne moraju da se poklapaju sa najposećenijim sajtovima.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.