U trendu

Klik za predsednika

Predsednički izbori u SAD su se pretvorili u takvu gnjavažu, da su već i Srbi, na izborne prevare, krize i smicalice naviknuti, počeli da gunđaju i da se nerviraju. Kako li je tek Amerikancima! Čak su i zvanična Kuba i neuništivi Slobin drug Kastro počeli da se sprdaju i nude pomoć u prebrojavanju glasova. I susedi na severu, Kanađani, su krenuli da smišljaju načine kako da pomognu komšijama, reše krizu i prekrate muke.

Tako je i jedna kanadska marketinška agencija osnovala sajt RevoteOnline.com, a sve u cilju ponovne provere glasačke volje. Poslala je poziv svima koji su pretplaćeni na njihovu mailing-listu, a njih ima oko 15.000. U prvoj turi se odazvalo njih 1.000 i glasalo, birajući između Buša i Gora. Naravno da sve to neće imati formu pravog glasanja, već neke vrste ankete i ispitivanja raspoloženja građana SAD. Po „zatvaranju glasačkog mesta“ na pomenutoj web-adresi, rezultati će biti prosleđeni političarima i najmoćnijim medijima.

Ovakav način glasanja bi mogao vrlo brzo da bude i zvanično uveden u SAD. Mnogi se, posle kilavog glasanja (koje će se najverovatnije i završiti na sudu), zalažu za modernizaciju glasačkog sistema i za primenu Interneta i u ovoj oblasti. Jedan od zagovornika je i Rob Richie iz Centra za glasanje i demokratiju. On tvrdi, a pridružuju mu se u tome i mnogi ugledni profesori prava, da je samo pitanje vremena kada će biti uveden sistem „mrežnog“ glasanja. „Na taj način bi mnogi, koji inače apstiniraju na izborima, takođe glasali, jer bi samo glasanje bilo lako, brzo, efikasno“, objašnjava on. Veliki broj analitičara se pridružuje ovakvim ocenama i tvrdi da će elektronsko glasanje biti omogućeno, barem u eksperimentalnoj formi, već 2004. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.