Koji bi mobilni odgovarao meni?

Ako se još niste uvrstili među korisnike mobilne telefonije, a o tome razmišljate, analizirajte svoje zahteve i očekivanja, a mi ćemo Vam pomoći u izboru mobilnog telefona po Vašoj meri.

Obični mobilni telefoni
Vi ste od onih kojima mobilni telefon treba samo povremeno i uglavnom želite da budete samo dostupni za druge? Onda je za Vas pravi izbor jedan od običnih mobilnih telefona. Pomoću ovih relativno jeftinih uređaja se može dobro telefonirati, a oni nude jedva lošiji kvalitet prenosa glasa od skupih vrhunskih modela. Mane ovih mobilnih su relativno velika masa i kraće vreme trajanja baterija. I u pogledu komfora se moraju uzeti u obzir izvesni nedostaci, pa je tako prenos podataka ograničen samo na slanje i prijem kratkih tekstualnih poruka (SMS – Short Message Service).

Mobilne sveznalice
Onaj ko mnogo i redovno koristi mobilno telefoniranje i upućen je na prenos podataka sa svog Notebook-računara ili PDA (Personal Digital Assistant), naći će svog izabranika u ovoj klasi mobilnih telefona. Ovakvi Business-mobilni telefoni imaju široki spektar primene i nude čitav niz komfornih funkcija. Integrisani modem za slanje faksova i podataka, često zajedno sa infracrvenim interfejsom (IrDA), bežični prenos podataka pretvara u rutinski zadatak. Funkcija snimanja ličnih glasovnih poruka (slično diktafonu), kao i glasovno biranje brojeva (Voice Dial), bitno pojednostavljuju korišćenje. Ko je često na poslovnim putovanjima, umeće da ceni i sat sa budilnikom na ovim uređajima. Jasno, da ovakav komfor ima svoju cenu.

Perolaka kategorija
Interesuju Vas elegantan dizajn i ekstremna lakoća uređaja? Ovakvi mobilni telefoni često teže manje od 100 grama i plene svojom ekskluzivnom pojavom. Tendencija kod težine je da i dalje opada, naročito zahvaljujući novim litijum-polimernim akumulatorima. I što se dimenzija tiče, ovi uređaji su patuljasti. Pritom oprema ne ostavlja neispunjenom ni jednu želju: softver za prepoznavanje glasa, integrisani modemi, kao i vibracioni alarm su gotovo standard. Ali i ovakvi uređaji su nemilosrdni prema džepu potrošača.

Internet u džepu
Spadate u Internet-zavisnike ili Vam trebaju najnovije informacije i dok ste u pokretu? Za to Vam je neophodan mobilni telefon sa WAP-Browser-om. Wireless Application Protocol (WAP) je standard za prenos informacija sa Interneta pomoću mobilne telefonije. WAP-uređaji bi zbog toga trebali da imaju naročito veliki displej. U svemu ostalom, WAP-telefoni rade kao obični mobilni telefoni i imaju iste funkcije i osobine. Što se cene tiče, na tržištu već ima iznenađujuće povoljnih uređaja ove vrste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.