U trendu

Koliko ste zavisni od Facebook-a

Da li imate li svoj profil na Facebook-u? Naravno da imate, a vrlo verovatno na prste jedne ruke možete nabrojati osobe koje poznajete, a koje nemaju otvoren profil na ovom online servisu. Isto kao i bilo šta drugo u životu, manijakalno korišćenje Facebook-a može dovesti do zavisnosti, pa vam baš iz tog razloga donosimo listu nekih ključnih znakova zavisnosti od ove društvene mreže.
Zavisnost od Facebook-a još uvek nije uvrštena u službenu listu bolesti i psihičkih poremećaja, ali s obzirom na manijakalno ponašanje sve većeg broja korisnika ovog servisa, vrlo brzo bi se mogla naći u nekoj medicinskoj publikaciji. Štaviše, sve veći broj psihijatara i psihologa širom sveta izveštava da im se javljaju pacijenti koji kao uzrok svojih životnih problema navode upravo svoje prekomerno korišćenje ovog online servisa.
Psiholog Džoana Lipari (Joanna Lipari) s kalifornijskog univerziteta UCLA definisala je pet znakova koji ukazuju na zavisnost od Facebook-a:

  • Propuštate san zbog korišćenja Facebook-a.
  • Na Facebook-u provodite više od sat vremena dnevno.
  • Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebook-u i komunicirate s njima.
  • Ignorišete poslovne obaveze, surfujete po Facebook-u intenzivno tokom radnog vremena.
  • Pomisao na napuštanje Facebook-a izaziva u vama nemir.

Potvrdni odgovori na prethodno izložene tvrdnje mogu ukazati na postojanje zavisnosti od Facebook-a, navodi Džoana Lipari i predlaže jednostavan test – probajte da izdržite jedan jedini dan bez Facebook-a. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste postali zavisni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)