Koliko ste zavisni od Facebook-a

Da li imate li svoj profil na Facebook-u? Naravno da imate, a vrlo verovatno na prste jedne ruke možete nabrojati osobe koje poznajete, a koje nemaju otvoren profil na ovom online servisu. Isto kao i bilo šta drugo u životu, manijakalno korišćenje Facebook-a može dovesti do zavisnosti, pa vam baš iz tog razloga donosimo listu nekih ključnih znakova zavisnosti od ove društvene mreže.
Zavisnost od Facebook-a još uvek nije uvrštena u službenu listu bolesti i psihičkih poremećaja, ali s obzirom na manijakalno ponašanje sve većeg broja korisnika ovog servisa, vrlo brzo bi se mogla naći u nekoj medicinskoj publikaciji. Štaviše, sve veći broj psihijatara i psihologa širom sveta izveštava da im se javljaju pacijenti koji kao uzrok svojih životnih problema navode upravo svoje prekomerno korišćenje ovog online servisa.
Psiholog Džoana Lipari (Joanna Lipari) s kalifornijskog univerziteta UCLA definisala je pet znakova koji ukazuju na zavisnost od Facebook-a:

 • Propuštate san zbog korišćenja Facebook-a.
 • Na Facebook-u provodite više od sat vremena dnevno.
 • Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebook-u i komunicirate s njima.
 • Ignorišete poslovne obaveze, surfujete po Facebook-u intenzivno tokom radnog vremena.
 • Pomisao na napuštanje Facebook-a izaziva u vama nemir.

Potvrdni odgovori na prethodno izložene tvrdnje mogu ukazati na postojanje zavisnosti od Facebook-a, navodi Džoana Lipari i predlaže jednostavan test – probajte da izdržite jedan jedini dan bez Facebook-a. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste postali zavisni.

3 komentara
 1. Igor Ranković

  Facebook je velika glupost, samo mnogi još nisu svesni. On predstavlja veliki udarac na pravi socijalni život i menja ga sa virtuelnim. Nebrojeno puta sam video u internet kafeu da sede 2 drugarice i međusobno komentarišu profile, slike itd. Facebook pokušava da vam zameni normalan život virtuelnim. Ljudi kod nas su slabo edukovani što se tiče interneta, tehnologije i social networking, pa to olako prihvataju. Lakše im je čestitati virtuelno rođendan preko FB nego poslati razglednicu ili pozvati telefonom…

 2. Stefan Savić

  Bio sam zavisan od nečeg mnogo goreg, ali više ne, sad sam se vratio kompjuteru i Facebook-u.

 3. Marina Grasilović

  Nemam ništa protiv Facebook-a, a a da li sam zavisna, proveriću. Hvala vam što nam nudite ideju da se samoproverimo 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike