Koliku kaznu plaća direktor Nokije?

Direktor finskog telekomunikacionog giganta Anssi Vanjoki (na slici) platiće zaista astronomsku kaznu za prebrzu vožnju: 116.000 evra! Prekršaj je napravio vozeći svoj motor Harley Davidson kroz ulice Helsinkija. Prema policijskom izveštaju, brzina je bila ograničena na 50km/h, a on je vozio brzinom od 75km/h. Odakle tako visoka kazna?

Za ovakvu vrstu prekršaja finski propisi nalažu naplatu kazne u visini polumesečnog prihoda. Koristeći poslednje raspoložive podatke o zaradi finskog direktora iz 1999. godine, sud je odredio ovu sumu. Anssi Vanjoki će uložiti žalbu: on tvrdi da su njegovi prihodi zaista bili toliki u 1999. godini, ali da trenutno stvari stoje drugačije. Naime, tokom 2001. godine došlo je do velikog pada deonica, ne samo finske nego svih telekomunikacionih kompanija, pa se ovakava kriza odrazila i na direktorovu platu.

Tokom 1999. godine, njegov prihod je i znatno uvećan opcionim trgovanjem deonicama, pa on smatra da bi kazna morala da bude mnogo manja, u skladu sa trenutnom, mnogo „mršavijom“ platom. Ako sud ne uvaži njegovu žalbu, biće ovo rekordna kazna za prebrzu vožnju ikada naplaćena. Ako ipak bude umanjena, moguće je da na prvom mestu ostane trenutni „šampion“, Finac koji se nalazi na čelu jedne Internet kompanije, a koji je za brzu vožnju platio 80.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.