Konferencija o teleskopu LSST u Beogradu

U Beogradu će se održati Medjunarodna konferencija o teleskopu LSST (Large Synoptic Survey Telescope) koji je jedan od najambicioznijih astronomskih projekata današnjice, saopštila je danas Astronomska opservatorija u Beogradu.

Kako se navodi, konferencija će iduće nedelje, od 20. do 24. juna, okupiti najveće svetske stručnjake iz astronomije.

Srbija je medju retkim zemljama Evrope koje su od početka uključene u projekat LSST, zahvaljujući angažovanju stručnjaka Astronomske opservatorije u Beogradu i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Očekuje se da će taj teleskop koji je na vrhu prioriteta posmatračke astronomije SAD, proizvesti najdublje i najopsežnije slike svemira, snimivši 39 milijardi objekata uz pomoć kamere od 3.200 megapiksela i ogledala prečnika 8,4 metra.

Kada bude završena montaža na čileanskim Andima, LSST će biti jedan od najvećih zemaljskih teleskopa i moći će da za nedelju dana dva puta snimi čitavo nebo.

Tokom deset godina kontinuiranog osmatranja neba, omogućiće naučnicima da uoče najudaljenija tela u svemiru, kao i najbliže, još neotkrivene, koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost za Zemlju.

Otvaranje konferencije zakazano je za ponedeljak, 20. juna u 9.30 časova u Hotelu “Zira”.

Skupu će prisustvovati predstavnici korporacije LSST, Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

U okviru konferencije, u Domu omladine Beograda, u sredu, 22. juna, u 20 časova predavanje “Svemir 2.0” održaće američki astrofizičar sa Univerziteta u Vašingtonu, Endrju Konoli  –  član tima LSST i TED predavač. On će govoriti o tome kako će revolucionarni teleskop LSST napisati novu istoriju svemira.

(Beta)

Ostavite komentar