Kraj ere internet piratstva

Gašenje dva najveća mesta na internetu na kojima su se još pre desetak dana mogli pronaći i besplatno konzumirati filmovi, serije i muzika, ukazuje da bi ovo leto moglo da označi početak kraja jedne ere piratstva na internetu.

Hapšenje Artema Volina sredinom juna u Poljskoj bio je pokretač svega. Ukrajinac je vodio veliki posao koji je oštetio nosioce autorskih prava za milione dolara tako što je putem tehnologije torenta omogućavao besplatno skidanje filmova koji su tek stigli u bioskope. Konkretnije, piratizovani podaci vredeli su više od milijardu dolara. Pored toga, slivali su se milioni dolara godišnje od prodaje oglasnog prostora na internetu.

Njegov KickassTorrents (KAT) do pre dve nedelje bio je najveći sajt za torrente na svetu, dok ga nisu zatvorile američke vlasti. Prošle nedelje ugašen je i Torrentz, najveći internetski pretraživač torrenta, i to se dogodilo bez ikakvih objašnjenja i najave, nakon 13 godina rada. Korisnike dočekuje oproštajna poruka: “Torrentz će te uvek voleti. Zbogom.”

Upućeni ističu da se na jedno ugašeno sedište torrenta ubrzo pojavi puno alternativa, ali pitanje je da li će se uz ovakve akcije istražnih organa to i dalje događati u istoj meri, posebno na području Evrope i SAD-a (ruski torrenti za sada su i dalje zaštićeni zbog ignorisanja tamošnjih vlasti prema problematici copyrighta), prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.