U trendu

Kreiranje instalacione Linux diskete

Ako vaš PC ima mogućnost boot-ovanja (podizanja sistema) sa CD-ROM uređaja, kod instalacije Linux-a biće samo potrebno da ubacite instalacioni CD i dalje ispratite proces. U suprotnom, biće vam potrebna Linux boot-abilna floppy disketa, koja će vam pomoći da se povežete sa CD-ROM uređajem. Svi „oficijelni“ Linux paketi dolaze sa jednom ili dve boot diskete. Ako nemate ceo paket već samo instalacione CD-e, biće potrebno da sami kreirate boot disketu. Zato ćemo vam objasniti kako teče ova procedura.

Dok se još nalazite u Windows-u, ubacite Linux CD, i idite u direktorijum „DOSUTILS“ (gotovo sve distribucije imaju ovaj direktorijum). Iskopirajte u privremeni Windows direktorijum fajl „RAWRITE.EXE“. Potom pređite u direktorijum koji se zove „IMAGES“ i pronađite fajl „BOOT.IMG“, te i njega iskopirajte u isti Windows direktorijum. Pređite u DOS prompt, i formatirajte praznu disketu (FORMAT A:). Vratite se u direktorijum sa iskopiranim fajlovima, i u DOS prompt-u otkucajte: RAWRITE. Kao destinaciju odredite disketu, a neka izvor bude fajl „BOOT.IMG“. Kada ste ovo završili, imaćete spremnu Linux boot disketu.

Gore opisana procedura je vrlo slična za sve procedure, a razlika može biti samo u fajlu „BOOT.IMG“. Zato će najbolje biti da u direktorijumima DOSUTILS i IMAGES pročitate README fajlove. Sada smo skoro spremni za našu prvu Linux instalaciju, ali ostaje samo još malo planiranja. Unapred bi trebalo da odlučite kako ćete podesiti Linux fajl-sistem.

Minimalno, morate posedovati najmanje dva logička dela: prvi tzv. swap (za potrebe virtuelne memorije), i drugi root deo (u oznaci „/“). Od najranijih dana Linux-a, pravilo je da swap particija bude dva puta veća od veličine fizičke RAM memorije. Tako da ako posedujete 16Mb RAM-a, za swap particiju odvojte recimo bar 50Mb RAM-a. Za današnje moderne sisteme sa velikom RAM memorijom (64Mb ili više), samo u izuzetnim situacijama će vam trebati swap particija veća od 128Mb.

Linux (Unix) fajl sistemi su poprilično različiti od DOS/Windows fajl-sistema. To je jedan hijerarhijski fajl sistem koji počinje sa root-om – „/“, a različiti delovi hijerarhijskog stabla mogu biti locirani na različitim particijama, pa čak i različitim fizičkim diskovima. Ali, da pojednostavimo, za naše potrebe (jednostavnu instalaciju) biće dovoljno da koristimo swap i root particije. A kada vaše znanje Linux-a bude na određenom nivou, onda ćete moći da na mnogo sofisticiranije načine podesite vaše Linux particije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.