Krenite na put sa Magellan-om

Ime poznatog istraživača iz daleke prošlosti poslužilo je kompaniji Thales Navigation kao inspiracija za naziv serije GPS uređaja. Serija obuhvata tri modela – Magellan Explorist 100, Magellan Explorist 200 i Magellan Explorist 300. Običnim korisnicima, spremnim za skromne poduhvate, ljubiteljima planinarenja, kampovanja ili krstarenja na moru namenjen je najmanji od ovih uređaja – Magellan Explorist 100.

To je novi ručni (handheld) uređaj za GPS navigaciju koji ima mogućnost određivanja lokacije sa tačnošću od tri metra, što znači da se pri određivanju lokacije najviše može pogrešiti za tri metra, a to se za amaterske uslove zaista može smatrati odličnom tačnošću. Kada se pri tom uzme u obzir to da je cena ovog uređaja 99 dolara, može se reći da je to amaterski GPS uređaj sa najpovoljnijim odnosom kvaliteta i cene.

Magellan Explorist 100 ima atraktivnu jarkonarandžastu boju (boju mandarine). Lagan je (masa 110 grama) i malih dimenzija (11,7 x 5,3 x 3,3 centimetra). Sve informacije pokazuje na crno-belom LCD displeju dijagonale 2,3 inča i rezolucije 160 x 120 piksela. Ekran ima pozadinsko svetlo radi pogodnijeg korišćenja u mraku i drugim nepovoljnim uslovima. Napaja se baterijama (2AA), a potpuno je otporan na udarce i vlagu.

GPS funkciju Magellan Explorist 100 uspešno obavlja zahvaljujući Magellan True Fix tehnologiji sa 14 paralelnih kanala i WAAS/EGNOS GPS risiverom za prijem satelitskih signala. Informacije na ekranu dobijaju se na više jezika – engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom, švedskom, finskom, portugalskom, holandskom i norveškom. Do njih se dolazi aktiviranjem menija sa opcijama značajnim za orijentaciju u prostoru (Plotter, Compass, Position, Satellite Status).

Ovaj simpatičan, zanimljiv i koristan uređaj biće čoveku pravi prijatelj na putovanju. Solidan kvalitet i odlična cena čine ga pravim rešenjem za one kojima je GPS uređaj neophodan ili koji ga, bez obzira na to da li im je potreban ili ne, jednostavno „moraju“ imati. Pored sopstvene orijentacije u prostoru, može odlično da posluži za praćenje kretanja drugih grupa i pojedinaca, kako bi se mogla ostvariti neprekidna komunikacija sa njima. Po pomenutoj ceni od 99 dolara zasad je dostupan u Severnoj Americi i Evropi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.