Kućni bioskop

Izvršni direktor Američke filmske asocijacije, Jack Valenti, je obelodanio planove nekoliko najvećih holivudskih studija, koji će u narednih 6 meseci omogućiti korisnicima Interneta da filmove download-uju sa mreže.

Biće to vrsta sondiranja novog tržišta, a još nije precizirano koji će tačno studiji učestvovati u ovom projektu, niti koliko će se plaćati za skidanje filma. U svakom slučaju, za holivudska ostvarenja će se plaćati po gledanju (pay-per-view) ili za sopstvenu kopiju (video-on-demand).

Naravno, uslov za komforno korišćenje ovakvog servisa je posedovanje neke od širokopojasnih vrsta veze, bilo da je u pitanju kablovska, DSL, T3 ili satelitska konekcija, jer bi skidanje filmova putem dial-up modema trajalo i do 10 sati. Što se tiče američkog tržišta, a prema rečima Jack-a Valenti-a, oko 5 miliona domova u SAD je opremljeno nekim od širokopojasnih načina pristupa, koji omogućavaju sasvim podnošljivih 20-tak minuta potrebnih za download.

Ovo tržište nije malo, niti zanemarljivo, a u budućnosti će broj korisnika sa brzim vezama biti sve veći. Osnovni cilj projekta o kome je ovde reč, jeste sprečavanje pojave piraterije i osvajanje tržišta, pre nego se pojavi neki filmski „Napster“, servis dovoljno popularan da ugrozi filmsku industriju i stavi je u defanzivan položaj.

Filmska industrija se uči na primeru muzičkih izdavača, koji imaju puno muka da osvoje Internet-tržište i spreče povredu autorskih prava. Sam Napster je okupio 57 miliona korisnika, a broj njegovih „klonova“ se svaki dan uvećava, pokazujući da je piraterija itekako žilava i dovitljiva. Zato i holivudski studiji pokušavaju da spreče preveliki zamah pirata na polju filma i osvoje tržište na vreme.

Tehnologija koja je u tu svrhu razvijena, omogućava da film bude skinut, narezan na CD i spreman za gledanje isključivo na PC-ju vlasnika kopije – na svakom drugom kompjuteru ovakva kopija će biti neupotrebljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.