Kupovina karata preko mobilnih telefona

Mreže mobilne telefonije omogućavaju komuniciranje (razgovorom i slanjem poruka), ali se koriste i u mnoge poslovne svrhe. Jedan od ciljeva njihove prave poslovne primene je mogućnost plaćanja preko mobilnih mreža. To je sve popularnija „m-komerc“ usluga. U razvijenim delovima sveta ona je već zaživela u raznim oblicima, najpre kroz pilot projekte. Upravo takav projekat nedavno je pokrenut u gradu Minsteru (Munster) na severu Nemačke.
Pomenuti pilot projekat je nacionalnog obima, a grad Minster je dvanaesti od gradova koji su mu se priključili. On obuhvata i gradove Kemnic (Chemnitz), Drezden (Dresden), Dizeldorf (Dusseldorf), Esen (Essen), Hamburg (Hamburg), Libek (Lubeck), Nirnberg (Nurnberg), Oberlauzic Ulm (Oberlausitz Ulm), Vogtland (Vogtland) i Vupertal (Wuppertal). Otpočeo je u aprilu ove godine, a u Minsteru startuje u oktobru. Projekat se odnosi na kupovinu karata za autobus i voz preko mobilnih telefona. U gradovima obuhvaćenim ovim projektom dnevno se na ovaj način proda oko 30.000 karata.
Da bi sistem prodaje mogao funkcionisati na ovaj način, morale su se u realizaciju projekta uključiti različite strukture. Tu su, pre svih, uključene transportne kompanije koje pružaju usluge prevoza putnika – Association of German Transport Companies, zatim operateri mobilnih mreža i kompanije koje će obezbediti naplatu usluga – DVB LogPay, kao i kompanija koja je preuzela realizaciju odgovarajućih tehnologija i rešenja za komunikaciju te vrste – Siemens IT Solutions and Services. Svemu tome svoj doprinos dao je i sektor nauke, stručnjaci s poznatih Fraunhofer instituta iz Drezdena.
Putnici mogu da koriste ovu uslugu tako što se najpre registruju na Internet sajtu kompanije koja pruža uslugu. Pri tom biraju način plaćanja. Nakon registracije dobijaju SMS poruku da sa sajta preuzmu malu Java aplikaciju preko koje će kupovati karte. Njenim aktiviranjem mogu da otkucaju koju kartu žele i koliko komada kupuju. Cela procedura traje desetak sekundi, a podaci se prenose GPRS-om do centralnog servera. Ukoliko korisnici nemaju telefon koji podržava Java aplikaciju, karte im se mogu isporučivati preko SMS poruke. Plaća se na uobičajeni način, preko kartica i paketa za korišćenje mobilne mreže, a za korisnike ove usluge karte su 20 centi jeftinije nego ako se kupuju redovnim putem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.