U trendu

Kupovina polovnog računara

Kupovina polovnog računara može biti primamljiva, prvenstveno zbog niske cene, ali kao i svaka kupovina bilo čega korišćenog i polovnog, i ova je veoma rizična. Zato vam nudimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ne napravite neku od početničkih grešaka. Pre kupovine polovnog računara treba se pomiriti s činjenicom da to verovatno neće biti neki snažan računar za obradu video zapisa ili pokretanje najnovijih igara, kao i da u njemu neće biti mnogo prostora za neka buduća poboljšanja. Dakle, polovni računar će kupovati verovatno oni korisnici koji žele da imaju pristup internetu, pišu tekstove, koriste programe za komunikaciju putem interneta i slično, a u isto vreme ne žele da sve to puno plate. Zahvaljujući brzom napretku računarskih komponenti i podjednako brzom padu njihovih cena, ovakva kupovina može biti vrlo povoljna.
1. Proverite specifikaciju računara
Nećete znati šta kupujete ako ne proverite tačnu specifikaciju polovnog računara. Pre nego što odete da pogledate računar kod prodavca, na internetu (na stranicama proizvođača) proverite komponente iz specifikacije koju je naveo prodavac i uverite se da za te komponente postoje drajveri. Preko Gugla ili nekog drugog pretraživača, pod imenom komponente, pogledajte da li postoje i komentari povezani s njom, pa ćete, eventualno, otkriti i potencijalne probleme.
2. Uporedite komponente sa specifikacijom
Matična ploča je najvažniji deo računara, a mnogi pri kupovini novih računara na obraćaju pažnju na to. Zatražite da se računar otvori i proverite odgovara li dokumentacija i specifikacija natpisima na matičnoj ploči. Pokušajte da to proverite i za ostale komponente.
3. Proverite prljavštinu i prašinu u računaru
Sve ventilatore proverite i kad je kompjuter uključen i kad je isključen, da se uverite da se zaista i vrte. Proverite da li ima i "zapečene" prašine u napajanju i na komponentama koje se greju. "Zapečena" prljavština i prašina znak su nebrige o računaru koji je pri tom radio veliki broj sati.
4. Tražite svu dokumentaciju računara
Priručnici su dosta važni kod nekih komponenti, prvenstveno kod matične ploče. Tražite svu dokumentaciju na uvid. Pored toga što ćete saznati koje komponente kupujete, rukovanje matičnom pločom često može da bude problem bez dokumentacije. Najčešće se dokumentacija može pronaći na internetu, ali možda su neki manje poznati proizvođači propali s godinama, ili jednostavno nemaju podršku za svoje starije proizvode.
5. Nikada nemojte kupovati računar koji niste videli kako radi
Tražite da se računar uključi, probajte da otkucate neki tekst, pogledajte system properties, da li je sav hardver funkcionalan, pokrenite scan disk, da vidite da li diskovi rade kako treba i da li imaju loših sektora (bad sectors). Ako je na računaru instalirana i aplikacija za testiranje memorije (memtest), ne bi bilo loše pokrenuti je da se proveri i ispravnost i rad instalirane memorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.