Leica kreće u borbu za tržište digitalne fotografije

Ako nekog profesionalnog fotografa upitate šta misli o digitalnim fotoaparatima, najblaža kvalifikacija koju možete očekivati kao odgovor jeste “ništa posebno”. Naravno, o onim težim (a češćim) nije ni umesno pisati…

Činjenica je da na polju digitalne fotografije (čast izuzecima) uglavnom gospodare firme čija osnovna specijalnost nije fotografska, već računarska oprema i druga elektronika, dok je iména koja bi prekaljenim vukovima fotografije ulila veće poverenje u nove tehnologije srazmerno malo.

Da za digitalne tehnologije u fotografiji budućnost, ipak, tek počinje, te da će one, očigledno, uspeti da izrode nešto više od skupih i luksuznih igračaka, svedoči sledeća vest.

Renomirana nemačka kompanija Leica Camera AG, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača fotoaparata, obznanila je nedavno da je ušla u partnerstvo sa japanskom kompanijom Panasonic (tj. Matsushita Electric Industrial Co, kako je njeno prâvo, dugačko ime), a svrha saradnje je zajednička proizvodnja digitalnih fotoaparata. Leica je veoma ugledna kada je u pitanju optička tehnologija, tako da će to biti njen deo posla, dok će Panasonic biti zadužen za elektroniku. Partnerstvo u koje su ove dve kompanije stupile samo je kruna njihove, već plodotvorne, poslovne saradnje: Leica, naime, već skoro godinu dana snabdeva Panasonic sočivima za digitalne video kamere.

Prvi aparati izašli ispod zajedničkog “čekića” pojaviće se najverovatnije već u trećem tromesečju tekuće godine na tržištu, i to pod oba imena: Leica i Panasonic.

Ovo partnerstvo za Panasonic, istovremeno, predstavlja i come-back na tržište digitalnih fotoaparata i to u velikom stilu, pošto je Panasonic 1999. godine taj deo posla prepustio svojoj podružnici Matsushita-Kotobuki Electronics Industries.

Zamisao o mirenju dve tehnologije, koje će predstavljati više od pukog kompromisa i, kao takvo, biti u stanju da odgovori zahtevima zahtevnih profesionalaca, je, naravno, lepa. Ono što će predstavljati njenu realnu potporu, odnosno omogućiti da se ona zaista i ovaploti, jeste poseban CCD senzor na čijem razvoju Panasonic trenutno radi, a čija će rezolucija moći da odgovori ambicioznim očekivanjima.

I najzad, koja su konkretna poslovna očekivanja i prognoze? Ove dve kompanije, obe uvežbani i pouzdani igrači na svojim poljima, očigledno planiraju borbu na duge staze: procenjuju da će do 2003. godine uspeti da osvoje 10% svetskog tržišta. A dalje – put zvezda…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.