LG-ova konkurencija iPhone-u

Ovih dana se u evropskim prodavnicama pojavio mobilni telefon koji po izgledu neobično podseća na Apple iPhone. To je LG-ov model KS20, koji je svetlost dana ugledao na internacionalnom sajmu IFA u avgustu ove godine.
LG-KS20 neodoljivo podseća i na model istog proizvođača s ekranom osetljivim na dodir i oznakom KU990 (poznatijem kao Viewty). Ipak, biti konkurencija samom sebi nije nimalo zanimljivo. Mnogo je zanimljivije njegovo poređenje sa iPhone-om. Pitanje koje se pri tom samo nameće jeste kakve su njegove mogućnosti i može li on zaista da bude konkurentan iPhone-u.
Kad je reč o izgledu (dizajnu), vrlo mu je sličan. Po hardverskim karakteristikama i mogućnostima moglo bi se reći da u odnosu na iPhone ima i neke prednosti. To se pre svega odnosi na podršku za 3G i 3,5G mobilne mreže (UMTS i HSDPA), što njegove komunikacione mogućnosti čini efikasnijim. Pored toga, podržava GSM, GPRS i EDGE tehnologije, WiFi i Bluetooth.
Dizajn ovog modela je kompaktan, u PDA stilu. Dimenzije su mu 92 x 55 x 13 mm. Na njemu dominira LCD ekran osetljiv na dodir, s dijagonalom 2,8 inča i rezolucijom 240 x 320 piksela. S telefonom se komunicira dodirom ekrana prstima ili digitalnom olovkom. Postoji i mogućnost prepoznavanja rukopisa. Pored toga, u ovaj telefon su ugrađeni kamera rezolucije dva megapiksela, FM radio i slot za karticu microSD (interna memorija mu je 128 MB).
Sve navedene karakteristike zaslužuju poštovanje i mogu se naći u konkurenciji sa iPhone-om. Međutim, kad je softver u pitanju, poređenje je gotovo isključeno. LG-KS20 koristi operativni sistem Windows Mobile 6, dok je operativni sistem iPhone-a Apple OS X. Najvažnije prednosti iPhone-a u odnosu na ostale uređaje te vrste (pametne telefone) zasnovane su upravo na softveru.
Windows Mobile 6, mada je nov i unapređen u odnosu na prethodne Microsoft-ove varijante operativnih sistema za mobilne uređaje, ne pruža u toj meri intuitivan korisnički interfejs koji nudi Apple-ov operativni sistem. On je zasnovan na MultiTouch tehnologiji, koja pruža mogućnost manipulacije ikonama i slikama na ekranu kao da se radi o realnim fizičkim objektima koji se jednostavno mogu prstima pomerati, razvlačiti, smanjivati i povećavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.