Libija istražuje odgovornost za rušenje dve brane koje je izazvalo katastrofalne poplave tokom oluje

Dok broj nađenih žrtava razornih poplava u Libiji raste iz dana u dan, množe se pitanja o odgovornosti zbog rušenja dve brane u sredozemnom gradu Derni koje su se raspale pošto je oluja Danijel zahvatila to područje i voda potom nosila ljude, čitave zgrade i delove naselja u more, prenosi Bi-Bi-Si (BBC) na srpskom.

Inostrani stručnjaci kažu da je ogroman broj žrtava, čija tela svakodnevno izbacuje more, posledica pucanja brana koje je 1970-ih godina gradila nekadašnja jugoslovenska kompanija Hidrotehnika, koja i dalje posluje u Beogradu, piše BBC.

Libijske vlasti otvorile su istragu rušenja dve brane koje su izazvale razorne poplave u sredozemnom gradu Derni, posle jakih kiša, prenosi agencija AP.

Državni tužilac Libije al Sedik al Sour rekao je da će tužilaštvo istražiti rušenje dve brane koje su izgrađene 1970-ih, a istražiće i izdvajanje sredstava za njihovo održavanje. On je rekao da će tužioci istražiti lokalne vlasti u gradu Derni, kao i prethodne vlade.

„Dajem uveravanja građanima da ko god je napravio grešku nemara, da će tužioci svakako preduzeti oštre mere, podići krivičnu prijavu i poslati ga na sud“, rekao je on u Derni kasno sinoć.

Lokalni zvaničnici su upozorili grašane da stiže oluja prošle subote i naredili im da napuste priobalne oblasti Derne, strahujući od naleta vode s mora. Ali nije bilo upozorenja na brane, koje su se srušile rano u ponedeljak kada je većina ljudi spavala.

Stručnjaci iz Srbije koji su radili na izgradnji brana u Libiji 1970-ih godina, međutim, veruju da kvalitet ne bi trebalo dovoditi u pitanje, i da je do rušenja pre došlo zbog neadekvatnog održavanja, piše BBC na srpskom.

„Apsolutno tvrdim da svi mi koji smo radili u Libiji projektantski nadzor nad izgradnjom brana, bili smo odgovorni, znanjem potkovani, moralni ljudi. Nismo sebi dozvoljavali nikakvo ‘muvanje’. Te brane su pale iz drugih razloga, a ne zato što nisu dobro urađene“, rekao je za BBC na srpskom Predrag – Buca Đorđević, koji je radio kao inženjer geolog na izgradnji brane Vadi kam u Libiji.

Dve brane u predgrađu grada Derne srušile su se u nedelju pošto je oluja Danijel zahvatila to područje i voda je  odnela čitava naselja u more.

Đorđević je rekao da su jugoslovenske firme bile poznate u svetu po visokom kvalitetu gradnje od Energoprojekta i Hidrotehnike (Srbija) preko Energoinvesta (Sarajevo) i Elektroprojekta (Hrvatska).

Dragan Savić, profesor za hidraulićki inženjering u Velikoj Brtaniji koji predaje na Univerzitetu Ekseter rekao je za BBC da su „standardi za izradu takvih brana u to doba bili odlični“.

Predrag Đorđević objašnjava da se u Libiji nisu gradile betonske brane zbog prirode samog terena.

„Zemljane brane se rade na terenima gde nema stenske mase sa strane ili je stenska masa slabog kvaliteta da bi primila beton“, rekao je Đorđević.

Dragan Savić je dodao da kada se „nasuta brana“ – a te dve su takve, dobro projektuje i kada se redovno održava, onda ne bi trebalo da bude problema.

„Ove brane su funkcionisale dobro, jer su 1986. i 2011. obavile posao i spasle grad od poplava. Ne zaboravite da su one obavljale posao oko 50 godina“, rekao je Savić.

Brane od nasutog kamena u Derni je pravila Hidrotehnika, na čijem se sajtu može pročitati da su iza te dve brane bile akumulacija od 1., i 18 miliona kubnih metara vode.

Stručnjaci za vodoprivredu rekli su za BBC da je verovatno da se najpre srušila prva brana, 12 kilometara od grada, zbog čega je voda stigla niz korito reke do druge brane, bliže Derni, i provalila je.

Lokalne vlasti procenjuju da bi konačan broj žrtava mogao da bude do 20.000.

Predrag Đorđević navodi da na svakoj brani moraju da postoje timovi koji brinu o održavanju, i da je pitanje da li je toga bilo u Libiji.

Ahmed al Masmari, portparol samozvane Libijske nacionalne armije (LNA) koja upravlja istočnom Libijom, u izjavi za arapski servis BBC je rekao da ne smatra da je krivo održavanje niti da su brane loše izgrađene.

„To što se dogodilo bilo je iznad kapaciteta brana koje su napravljene da izdrže određene nivoe vode, uzimajući u obzir količinu kiše koja padne“, rekao je on.

„Ne znamo sa sigurnošću da li je biloo redovnog održavanja brana. Ali pretpostavljam, iz onoga što sam video, da čak i da su brane novije ili dobro održavane, ne bi mogle da se nose sa takvom količinom padavina, posebno u Derni“, dodao je on.

Izveštaj libijske državne revizorske agencije 2021. naveo je da nije bilo održavanja dve brane od kada je izdvojeno više od dva miliona dolara za tu svrhu 2012. i 2013. godine, piše agencija AP.

Turska firma je bila angažovana 2007. za održavanje dve brane i da izgradi još jednu, između njih. Firma Arcel Construction Company je na svom portalu navela da je završila rad u novembru 2012. godine, ali nije oodgoovorila na poruku s molbom da to prokomentariše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.