U trendu

Ljudski mozak dnevno obradi gigabajte informacija

Tokom dana ljudski mozak obradi oko 34 gigabajta informacija. Većina njih su nepotrebne, o većini toga se razmišlja samo usput, ali one ipak odvlače pažnju od bitnih stvari i zamaraju mozak. Da li vam je teško da se koncentrišete na čitanje ovog teksta? To je možda zato što vaš mozak dnevno obradi preko 100.000 reči. Poslednja istraživanja pokazuju da svaka odrasla osoba dnevno čuje ili pročita u proseku po 100.500 reči. Pod pojmom "dan" podrazumeva se vreme provedeno u budnom stanju, i to van posla, što u stvari znači da je pravi broj daleko veći.
Profesor Rodžer Bon (Roger Bon) s Univerziteta u Kaliforniji je tokom istraživanja pokušao da sazna kolika je količina informacija kojoj je čovek svakodnevno izložen, baveći se raznim aktivnostima u kući i van nje. Kako bi otkrio razmere informatičke revolucije, Bon je istraživao odlaske u bioskop, slušanje radija, razgovore telefonom, igranje video igrica, surfovanje Internetom i čitanje novina. Zaključio je da je mozak odrasle osobe dnevno izložen stotinama hiljada reči, to jest da obradi oko 34 gigabajta informacija.
Međutim, naučnici su zabrinuti, jer smatraju da je naš mozak zatrpan informacijama čiji protok može negativno uticati čak i na njegovu strukturu. Jedna od najeminentnijih britanskih naučnica, Suzan Grinfild, objašnjava da je već nekoliko puta upozoravala na to da popularne socijalne mreže mogu biti posebno štetne za razvoj mozga kod dece. Ona tvrdi da one utiču na opažanje i da mladim ljudima pružaju instant zadovoljstvo, zbog čega su mladi više okrenuti sami sebi.
Profesor Bon kaže da učestala upotreba računara nesumnjivo šteti mozgu: "Jedno je sigurno: naša pažnja je sada podeljena na kraće intervale, a mislim da to nije dobro, naročito kada želimo da razmišljamo dublje o nekim stvarima". Profesor neurologije s Oksforda, Kolin Blejkmor, na to dodaje: "Mozak raste i povećava se u zavisnosti od načina na koji se koristi. Možda će obrada ove količine informacija podstaći mozak da počne s reprodukcijom nervnih ćelija". U tom slučaju bi se sati provedeni pred kompjuterom zaista isplatili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.