Logitech nudi nove modele tastatura i miševa

Kompanija Logitech, čuvena po svojim ulaznim uređajima, prikazala je nedavno četiri nova modela računarskih miševa i dve bežične tastature.

Logitech-ova tastatura Cordless Freedom Optical, uz koju se dobija i optički miš Cordless MouseMan Optical, već se nalazi u prodaji i dostupna je po ceni od 200 dolara. Ona, kao i nova tastatura Cordless Freedom iTouch od 80 dolara (koja takođe dolazi u paketu sa bežičnim mišem) predstavljaju dizajnersko unapređenje u odnosu na ranije Logitech modele. Oba modela raspolažu sa po četiri programabilna tastera za Internet, tasterima-prečicama za pojedine aplikacije i pojačanim bezbednosnim svojstvima.

Optički miš Cordless MouseMan Optical prodavaće se i samostalno, i to po ceni od 70 dolara (sitnica!).

Nova tastatura Cordless Freedom Optical sa leve strane ima modul nazvan iNav Module, koji služi lakšem pomeranju sadržaja web strana, pristupanju lokalnim datotekama i prebacivanju iz jedne u drugu aktivnu aplikaciju. Sa druge strane, Cordless Freedom iTouch nema iNav, a od skupljeg Optical modela se razlikuje i po tome što se nudi u drugim bojama.

Na obema tastaturama postoji još jedan taster, sa oznakom Media, a pritiskom na njega se otvara launcher sa spiskom media player-a dostupnih na sistemu.

Prilikom razvoja ovih bežičnih modela tastatura mislilo se i o bezbednosti podataka koji se ukucavaju (zbog bojazni da bi se negde ispred kuće korisnika mogli nalaziti hakeri koji snimaju i dešifruju ono što on kuca), tako da tastatura enkodira signale koji se bežičnim putem prenose iz nje u radifrekventni (RF) prijemnik, što znatno smanjuje verovatnoću zloupotrebe podataka. Da bi se dodatno povećala pouzdanost tastature, postojećem “korisnom” signalu dodat je i drugi RF signal, čija je jedina svrha da zbuni eventualnog zlonamernika.

Osim ovih bežičnih čudesa, Logitech je istom prilikom predstavio i svoj najnoviji “žični” model miša – Wheel Mouse Optical, sa poboljšanim optičkim senzorom koji je u stanju da razluči 800 tačaka po inču, što je dvostruko više od prethodnog modela. Logitech, osim toga, tvrdi ida ovaj optički senzor radi brže i preciznije od ranijih modela, tako da je podjednako pouzdan u svim kritičnim zadacima, od kojih su za korisnike najbitnije igrice i rad sa grafikom. Pojava ovog miša na tržištu se očekuje ove jeseni.

Da je Logitech mislio i na vlasnike prenosivih računara, svedoči minijaturni, pomalo kockast model, moramo priznati zaista simpatičnog, naziva – MouseMan Traveller, optički miš čija će cena iznositi 50 dolara, a u prodaji će se takođe pojaviti na jesen. Ponudu zaokružuje Cordless Optical Mouse, čija je cena 50 dolara i predstavlja jeftiniju alternativu četvorotasternom modelu Cordless MouseMan Optical sa početka teksta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.