U trendu

Lucent planira otpuštanja i u Evropi

Veliki proizvođač telekomunikacione opreme Lucent Technologies, koji je podneo veliki potres usled recesije u IT sektoru, stupio je u razgovore sa radnim savetima po svojim evropskim filijalama kako bi razmotrio mogućnosti za restrukturisanje. Razgovori sa radničkim organizacijama deo su poslovne politike i preduslov su za bilo koji potez ove kompanije kada je u pitanju otpuštanje radnikâ u Evropi. Lucent u Evropi ima oko 3.500 radnika.

Pored saopštenja o poslovanju, Lucent je u julu najavio i da će otpustiti još 15 do 20 hiljada radnika – 19 hiljada je već otpušteno od prošle godine, kada je za Lucent počela nizbrdica kojoj se kraja, izgleda, još ne vidi. Kompanija objašnjava da će evropska otpuštanja biti deo onih najavljenih u julu, a ne nekakve dodatne redukcije.

Radni saveti su organizacije koje su, prema propisima Evropske unije, multinacionalne kompanije dužne da osnuju u bilo kojoj zemlji zajednice u kojoj imaju preko hiljadu zaposlenih. Saveti prenose informacije o odlukama uprave radnicima u svakoj zemlji na koje bi mogla uticati odluka doneta u nekoj drugoj zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.