najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majkrosoft i Gugl postigli dogovor o patentima

Kompanije Majkrosoft i Gugl postigle su dogovor o patentima, kojim je okončana petogodišnja borba oko upotrebe tehnologija za mobilne telefone, bežičnu mrežu vaj-faj (Wi-Fi) i u drugim oblastima.

Dogovorom je rešeno i pitanje 18 tužbi koje su kompanije podnele jedna protiv druge u SAD i Nemačkoj.

Kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da će “sarađivati u određenim pitanjima o patentima”, ali detalji dogovora nisu objavljeni, preneo je Bi-Bi-Si.

“Majkrosoft i Gugl sa zadovoljstvom objavljuju dogovor o pitanjima patenata”, navodi se u saopštenju i dodaje da je sporazumom predviđeno i odbacivanje svih međusobnih optužbi za kršenje prava na patent, uključujući slučajeve koji se odnose na Motorola mobiliti.

U saopštenju se navodi da će kompanije, takođe, nastojati da sarađuju i u drugim oblastima “u korist svojih klijenata”.

Mnogi sporovi dve kompanije podstakla je odluka Gugla da kupi kompaniju Motorola mobiliti 2011. godine, čime je preuzeo i veliki broj patenata koji se odnose na tehnologiju mobilnih telefona i mreže. Gugl je kupio tu kompaniju za 12,5 milijardi dolara i prodao je 2014. kompaniji Lenovo za 2,91 milijardi dolara, zadržavši pravo na patente.

Majkrosoft je tužio Gugl i zbog patenta koji omogućava da se duge tekstualne poruke podele, pošalju i ponovo sastave na telefonu primaoca poruke.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike