U trendu

Maldivi prestaju s upotrebom fosilnih goriva

Maldivi će u toku sledećih deset godina da se potpuno prebace na obnovljive izvore energije, čime će postati prva zemlja u kojoj neće biti štetne emisije ugljenik-dioksida. Na taj način će se boriti protiv klimatskih promena koje prete opstanku te ostrvske zemlje, čija površina je veoma blizu nivoa mora i koja spada u red najugroženijih zemalja sveta zbog globalnog otopljavanja. Predsednik Maldiva, Muhamed Našid, najavio je da će njegova zemlja zameniti fosilna goriva energijom vetra i sunčevom energijom.
"Klimatske promene su pretnja svima nama. Zemlje se moraju udružiti da bi svetsku ekonomiju oslobodile emisije ugljenik-dioksida. Znamo da je moguće smanjiti emisiju štetnih gasova i Maldivi su spremni da u tome odigraju svoju ulogu", piše u izjavi koja dolazi iz kabineta predsednika Maldiva. Plan vredan 1,1 milijardu američkih dolara predviđa postavljanje 155 vetroturbina, od kojih bi svaka imala snagu 1,5 megavata, i postavljanje solarnih panela na površini od pola kvadratnog kilometra, što bi bilo dovoljno za zadovoljavanje potreba za električnom energijom oko 400.000 stanovnika Maldiva.
"Cilj nam je da se u potpunosti oslobodimo emisije ugljen-dioksida u sledećoj deceniji", rekao je Našid. Elektroprivreda Maldiva bi iz državnog vlasništva trebalo da pređe u privatne ruke, a vlada će pozvati investitore i donatore da uzmu učešća u ostvarenju tog plana, jer s godišnjim prihodom od 800 miliona dolara prihoda, koji u najvećoj meri ostvaruju od ribarstva i turizma, Maldivi neće biti u stanju da sami finansiraju ovaj ambiciozni plan.
Ovim planom je predviđeno i postavljanje generatora kao osiguranja za slučaj da vetar i sunce ne uspeju da proizvedu dovoljno energije, a u istu svrhu planira se i gradnja elektrane u glavnom gradu – Maleu, koja će kao gorivo koristiti ljusku kokosovog oraha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar