Map.net – trodimenzionalni pretraživač

Pred vama je mapa Antarktika podeljena na regione: sports, regional, society, world, business, computers, arts,… Istražujete mapu i na njoj uočavate gradove, manje i veće. Uvećanjem mape vidite i zgrade u tim gradovima. Ali sva ta mesta i građevine imaju čudna imena i ne liče na klasične geografske odrednice – tu su nekakvi .com, .org, .net nastavci. Dobro došli na prvu mapu svetskog Interneta, pri čemu je mapa Antarktika grafički prikaz „Internet kontinenta“, kategorije sajtova su regioni, a gradovi i naseljena mesta, u stvari, predstavljaju pojedinačne sajtove.

Zaista originalni pretraživač se nalazi na adresi www.map.net i prvi je pokušaj ovakve vrste. Zašto je autor baš uzeo mapu Antarktika za prikaz celokupnog svetskog Interneta i nije baš najjasnije, ali to i nije toliko važno. Važno je da je Tim Bray, jedan od pionira XML programskog jezika, shvatio da je sledeća faza razvoja Interneta ulazak u treću dimenziju i da je odlučio da i sam doprinese budućem izgledu i funkcionisanju mreže.

Pretraživač je izrađen u VisualNet programu, koji predstavlja sistem za razvoj 3D aplikacija i zasnovan je na HTTP-u i XML-u. Regije koje predstavljaju kategorije sajtova su manje ili veće, zavisno od broja adresa koje sadrže, gradovi su gušće ili ređe „naseljeni“ zavisno od broja posetilaca, a vi sami se kroz mrežu kategorija i sajtova krećete kao što biste se kretali pravim pejsažom. Iskustvo ovakvog surfovanja jako liči na putovanje kroz virtuelnu realnost, a vi se osećate, pomalo, kao Džoni Mnemonik. Sećate se kako ljudi u tom filmu surfuju? Možda smo tome bliži no što mislimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.