Microsoft na sudu – Part Two

Džoel Klajn (Joel Klein), tužilac po čijoj je tužbi Microsoft-u dosuđeno da bude razbijen na dva dela, dao je ostavku na mesto upravnika antimonopolističkog odelenja američke vlade.

Klajn, čije je postavljenje na mesto zamenika glavnog tužioca ishod političke odluke, verovatno će s toga položaja biti smenjen posle predsedničkih izbora u novembru, ali već sada napušta ministarstvo pravosuđa.

Njegov verovatno najveći uspeh bila je presuda protiv Microsoft-a, po kojoj je softverski div proglašen krivim za stvaranje monopola na tržištu operativnih sistema za personalne računare. Na osnovu njegove optužnice, sud je odlučio da Microsoft mora biti podeljen na dve kompanije. „Učinio sam sve što je bilo moguće, i naš je zadatak na pravom putu“, izjavio je Klajn najavljujući svoj odlazak.

„Džoel Klajn je bio šampion američkih potrošača“, pohvalila je svog zamenika glavni tužilac Dženet Reno (Janet Reno). „Neumorno se borio za tržišnu konkurenciju, zbog čega su Amerikanci uživali u boljim proizvodima, boljem izboru i manjim cenama.“

Microsoft je, naravno, pokrenuo postupak žalbe na odluku o cepanju kompanije na dva dela. Klajnova ostavka će zasigurno usporiti postupak žalbe, čime će kompanija Microsoft još više dobiti na vremenu, posle pozitivnog odgovora Vrhovnog suda na molbu da se njena žalba prvo pokrene na nižem, Apelacionom sudu.

Američko ministarstvo pravosuđa i dalje se nada brzom postupku, mada ostavka Džoela Klajna još više dovodi u pitanje, ionako poljuljanu, opravdanost takvih nadanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.