Microsoft nudi novo rešenje za problem piratstva

Sve tehnologije koje su muzički izdavači dosad koristili za zaštitu CD-ova od kopiranja pokazale su se kao nesavršene i neefikasne. Zaštita od kopiranja podrazumevala je i sprečavanje slušanja muzičkih izdanja na kompjuteru, ali je često izazivala probleme i prilikom reprodukcije na običnim audio-uređajima. Problemi sa zaštićenim diskovima bili su toliki da su mnoga udruženja potrošača zapretila tužbama protiv muzičke industrije, između ostalog i zbog toga što se vlasniku diska ukida pravo da napravi rezervnu kopiju digitalnog zapisa.

Kompanija Microsoft najavljuje novo rešenje u ovoj oblasti – softver koji nosi naziv Windows Media Data Session Toolkit. Taj softver omogućuje da se zapis namenjen preslušavanju na kompjuteru nalazi na posebnom sloju koji se razlikuje od onoga koji služi za reprodukciju na audio-uređajima. Pomoću pomenutog softvera moguće je odrediti da li PC sloj može da se kopira ili ne; bez obzira na zabranu kopiranja, diskovi će moći da se preslušavaju na kompjuterima.

Ostaje da se vidi koliko će nova tehnologija biti savršena i otporna na piratsko umeće. Jedan drugi „savršeni“ vid zaštite, koji je takođe pompezno reklamiran, nedavno je razbijen pomoću običnog markera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.