U trendu

Ministar unutrašnjih poslova planira DoS-napade?

Nemački ministar unutrašnjih poslova, Otto Schily, je nedavno dao vrlo kontraverznu izjavu, najavljujući vladin projekat korišćenja DoS-napada u svrhu borbe protiv povampirenog nacizma. U poslednjih godinu dana se pojavio veliki broj organizacija i sajtova koje podržavaju ovu ideologiju, a tokom 2000. godine je u Nemačkoj broj zločina sa nacističkom ideologijom u pozadini, bio najveći od II svetskog rata na ovamo.

Zabrinutost u nemačkom društvu je počela da raste, a postavilo se i pitanje legalne kontrole sadržaja na Internetu. U decembru 2000. godine, Vrhovni sud Nemačke je potvrdio da se državni zakoni mogu jednako primenjivati i na mrežne sadržaje, bez obzira da li su oni smešteni na nemačkim, ili nečijim tuđim serverima. To praktično znači da ne samo da nemački sajtovi sa nacističkom sadržinom mogu da budu zabranjeni, već se pravna akcija može preduzeti i protiv onih sajtova koji se hostuju u nekoj drugoj državi, a sarađuju sa lokalnim grupama.

Nemačkim je zakonom zabranjen rad nacističkih organizacija i širenje takvih ideja, tako da su se mnogi sajtovi našli na udaru i bili ukinuti. Međutim, postavilo se i pitanje saradnje ovih adresa sa „kolegama po ideologiji“ u SAD. Istraga je potvrdila da američki istomišljenici potpomažu rad nemačkih „kolega“, a odluka Vrhovnog suda dozvoljava pokretanje postupka i protiv njih.

Ovakavo tumačenje zakona je pokazalo da je vrlo teško primenjivati pravnu regulativu na svetsku mrežu: ono što je u Nemačkoj zabranjeno, u SAD je legalno i dozvoljeno. Ipak, ako američki građani potpomažu rad nacističkih organizacija i grupa u Nemačkoj, zakon može da bude primenjen i na njih.

Sigurno je da će ovakva pravna pitanja biti predmet daljih polemika i kontraverzi, ali je prava kontraverza stvorena ministrovom izjavom da će vlada organizovati DoS-napade na američke nacističke sajtove, koji podržavaju rad istomišljenika u Nemačkoj. Cilj: oboriti servere koji hostuju ovakve sadržaje i sprečiti dalji rad lokacija na meti. Ovim je pomenuti ministar stupio na veoma „klizav teren“, praktično izjavivši da će nemačka vlada koristiti i nelegalna sredstva u borbi i organizovati hakere pod svojim okriljem.

U njegovom kabinetu izjava nije potvrđena, ali je do javnosti došao i zvanični dokument sa ministrovim potpisom, koji otkriva detaljne planove u vezi ovakvih akcija. Stručnjaci iz oblasti Interneta su počeli da upozoravaju na moguće posledice – u slučaju da se vlada zaista odluči na tako nešto, počeo bi pravi informatički rat na relaciji Nemačka-SAD, a posledice bi bile teško zamislive. Naime, ako bi američke hosting-kompanije uzvratile udarac, počeo bi rat u kome ne bi bilo pobednika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.