U trendu

Ministarstvo informisanja i Pravosudna akademija potpisali sporazum o saradnji u digitalizaciji

Ministarstvo informisanja i telekomunikacije i Pravosudna akademija potpisale su Sporazum o saradnji na današnjoj konferenciji „Digitalizacija i pravosuđe“ u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

„Zajedničkim radom dodatno ćemo da unapredimo jednu od najvažnijih oblasti demokratskog društva, odnosno pravosuđe“, rekao je ministar informisanja Mihailo Jovanović.

On je kazao da je taj sporazum u sklopu šestogodišnje politike razvoja digitalizacije i elektronske uprave i poslovanja u Srbiji.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić istakao je da je neophodno uskladiti srpsko pravosuđe sa globalnim digitalnim sistemom i to ne samo zbog usklađivanja sa Evropskom unijom (EU).

„Propisi u Srbiji moraju da budu harmonizovani sa onima u EU i pre formalnig članstva. Najlakši deo je otpevati Odu radosti i dići zastavu, ali ako ne harmonizujemo propise, onda nemamamo mnogo koristi od učešća u EU“, rekao je Vujić i dodao da je digitalizacija pravosuđa takođe važna zbog stranih investicija.

Predsednik Upravnog odbora AmCham Stefan Lazarević rekao je da je digitalizacija pravosuđa prioritet tog udruženja.

„U Srbiji imamo preko 250 članova i velika većina njih kaže da je efikasno pravosuđe ključ za postavljanje atraktivnog poslovnog okruženja, a to znači nove investicije i nova radna mesta“, izjavio je Lazarević.

Predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić rekla je da Srbija preuzima sve što je u njenoj moći da postane članica EU, te da srpsko pravosuđe želi da se digitalizuje po uzoru na zemlje EU i u skladu sa njenim propisima.

„Postoje vrlo dobre šanse da se u relativno kratkom roku, gde je to moguće, pošto Srbija nije ravnomerno razvijena, uz pomoć Ministarstva pravde digitalizcija vrlo brzo sprovede“, rekla je Delibašić.

Državni sekretar u ministarstvu informisanja Milan Dobrijević objasnio je da će zaposleni u pravosuđu dobiti obuke u saradnji sa Pravosudnom akademijom u oblasti digitalizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar