U trendu

Mobilna televizija

Iako je godinama pompezno najavljivana, čini se da televizija na mobilnim telefonima, poznata i pod nazivom DVB-H, nije postigla zapažen uspeh. Štaviše, usluga gledanja televizijskih programa na mobilnim telefonima uvedena je u samo nekoliko evropskih zemalja, gde su rezultati poražavajući.
Tako loš učinak doveo je do toga da neke zemlje koje su u bliskoj budućnosti planirale da izdaju licence za mobilnu televiziju sada odustaju od toga. Među njima je i Španija, koja je zasad digla ruke od mobilne televizije, a ako u bliskoj budućnosti ne bude povećano interesovanje za tu uslugu, moguće je i da će njene frekvencije biti raspoređene za neke druge svrhe. U Nemačkoj su dosad propala dva pokušaja pokretanja mobilne televizije, a krajem prošle godine tu je uslugu za 2010. najavio T-Mobile, ali ona još nije pokrenuta.
Dobar vetar u leđa daju im prava na prenos nemačke Bundeslige, koju zasad emituju putem svoje UMTS mreže. Pokretanje DVB-H usluge za ovu godinu najavila je i Holandija. Jedan od glavnih razloga za neuspeh mobilne televizije je slaba ponuda telefona koji podržavaju DVB-H standard, ali i njihova visoka cena. Proizvođači još ne vide interes u razvoju malih uređaja koji podržavaju gledanje televizijskog programa u pokretu.
Očito je da je takva usluga zasad zanimljiva samo "tehnološkim zaluđenicima", jer većina ljudi još uvek ne može da zamisli gledanje televizije na tako malom ekranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.