Mobilni Internet

Internet postaje mobilan. Pripreme za stvarno spajanje mobilne telefonije i globalne svetske mreže zahuktale su se punom parom. Kompanija Intel želi jednom svojom novom inicijativom da postavi smernice, a Microsoft je, u saradnji sa Ericsson-om, po prvi put predstavio vremenski plan razvoja. Intel je, zajedno sa drugim vodećim kompanijama iz informacione tehnologije, dozvao u život jedan forum u kome treba da se razvijaju budući standardi. Osnovna vizija je stvaranje uslova u kojima bi svi budući uređaji, bilo da se radi o džepnim računarima, mobilnim telefonima ili kućnim računarima, bili međusobno bežično povezani i potpuno kompatibilni. Potrošači treba da budu u mogućnosti da pozivaju sadržaje sa Interneta i koriste softver, nezavisno od toga da li trenutno pri ruci imaju mobilni telefon, džepni računar ili jednostavno sede kod kuće za svojim računarom.

Cilj inicijative je da potrošači ubuduće brže i više mogu da profitiraju od proverenih rešenja, kojima se jednostavno rukuje. Tehnike, kao što je GPRS (General Packet Radio Service), koja ubrzava prenos podataka u GSM-mreži time što podatke šalje u vidu paketa i samo po potrebi, potrošačima bi mogle da omoguće da stalno budu online (u vezi sa Internetom). Nove širokopojasne tehnologije će ponudiocima internet-sadržaja i usluga otvoriti potpuno nove vidike za buduće ponude. Inicijativi za mobilni prenos podataka sledeće generacije MDI-ng (Mobile Data Initiative Next Generation) zasad su pristupili France Telecom, Sonera i Siemens Telecom, kompanije Motorola i Hewlett Packard, kao i proizvođači računara Toshiba i Fujitsu Siemens. Ova inicijativa je naslednik foruma MDI, formiranog 1996. godine, koji je razvio standarde za prenos podataka putem mobilne telefonije.

Čini se da Microsoft nije naročito potrešen zbivanjima u poslednje vreme i zasad ide sopstvenim putem. Namera je, da se u saradnji sa švedskim proizvođačem telekomunikacione opreme Ericsson, do kraja godine razviju tržišno zrele tehnike za primenu elektronske pošte, elektronskih rokovnika i drugih kompjuterskih aplikacija na mobilnim telefonima. Obe kompanije su u tom cilju osnovale jednu Joint Venture kompaniju. Međutim, Ericsson ne želi da ostane isključivo vezan za Microsoft, već ima nameru da i dalje učestvuje u konzorcijumu Symbian, u čije osnivače spadaju i Motorola, Nokia i Psion. U skladu s tim, Ericsson će razvijati i softver za računarske sisteme i mobilne telefone, koji će predstavljati direktnu konkurenciju Microsoft-ovim produktima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.