Mobilni + PDA = Treo 180

Nova kategorija telekomunikacionih uređaja će „zapljusnuti“ svetsko tržište u 2002. godini – ostaje pitanje koliko će oni biti široko prihvaćeni, i da li su tačne procene analitičara koji smatraju da će to biti novi „hit“. Reč je o komunikatorima, koji kombinuju mogućnosti PDA uređaja (ličnih digitalnih pomoćnika) i mobilnih telefona, opremljenih mogućnošću surfovanja i slanja mejlova i SMS poruka. Jedan od prvih aparata ovakve vrste bio je Nokijin „9210 Communicator“, koji je bio vrlo uspešan na evropskom tržištu, nudeći korisnicima mogućnosti razgovora, korišćenje Office aplikacija, kao i ekran u boji. Ovih dana će „Nokia 9210“ stići i na severnoameričko tržište, koje malo „kaska“ za Evropom u pogledu razvijenosti bežičnih mreža.

U Kanadi se upravo pojavio Motorolin proizvod „V101“, koji ima prilična ograničenja: baterije su potrošene posle dva sata razgovora, a mejlovi ograničeni na maksimalno 150 karaktera. Nokijin „Communicator“ je mnogo izdržljiviji: baterije se pune tek posle 10 sati razgovora. Ipak, jedna od mana ovog uređaja jesu njegove dimenzije, za koje mnogi misle da su prevelike: 15,8 x 5,6 x 2,7 santimetara.

Kompanija Handspring je davno najavila svoj komunikator, „Treo 180“, koji je već trebalo da se pojavi na tržištu. Ipak, „premijera“ je odložena, pa je najverovatnije da će se uređaj pojaviti u američkim prodavnicama u martu. Posle ovog komunikatora, sredinom godine bi trebalo da usledi i predstavljanje njegovog malo savršenijeg (i malo skupljeg) „rođaka“, čiji je naziv „Treo 270“.

„Treo 180“ će služiti za telefoniranje (uz sve mogućnosti koje nudi i običan mobilni telefon), slanje i primanje mejlova i SMS poruka, i surfovanje Internetom (bez ograničenja na sajtove prilagođene mobilnim korisnicima). Ugrađeni softver za planiranje vremena (Palm OS organizer) nudi kalendar, adresar, telefonski imenik, rokovnik, podsetnik, a memorija od 16 Mb omogućuje i instaliranje brojnih Palm aplikacija ili prenošenje podataka sa Palm uređaja (naravno, ako ga vlasnik poseduje). Ugrađena QWERTY tastatura olakšava korišćenje svih ovih mogućnosti, i lišava korisnika muke koju je imao sa „bockanjem“ po numeričkoj tastaturi mobilnog telefona.

Male dimenzije (11 x 6.9 x 1.8 cm) sigurno će doprineti popularnosti ovog uređaja. Ostaje da se vidi da li će biti popularna i njegova cena – 399 dolara. Stariji „brat“, već pomenuti „Treo 270“, imaće i ekran u boji, uz cenu od 599 dolara.

Srodne teme:

  • Nokia 9210 – minijaturni laptop

    Korisni linkovi:

  • Nokia 9210
  • Motorola V101
  • Treo 180

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.