Mobilni pristup Internetu

Poslovnim korisnicima, koji su često u trci s vremenom, pristup Internetu je neophodan. U tim slučajevima vreme izgubljeno na odlazak do računara često može biti presudno za uspešno obavljen posao. Zbog toga bi idealno rešenje bilo ostvarenje pristupa upravo na onoj poziciji gde se korisnik trenutno nalazi i uređajem kojim on trenutno raspolaže. Uređaji koji se uz svog vlasnika mogu naći 24 časa su različite vrste mobilnih računara i mobilni telefoni, a od svih mreža najrasprostranjenije su i najdostupnije mreže mobilne telefonije.
Prema tome, posebno za poslovne korisnike, idealno rešenje bilo bi da se Internetu pristupa preko mobilne mreže. U tom slučaju koriste se uređaji koji se nazivaju modemi. Oni su smešteni u male plastične kutije na čijem se jednom kraju nalazi USB priključak za povezivanje modema s mobilnim uređajem (mada se može vezati i za stoni računar), a na drugom kraju je otvor za smeštaj SIM kartice. Na taj način može se velikom brzinom pristupati različitim informacijama pomoću mobilnih mreža i mobilnih uređaja. Nepovoljnost korišćenja mobilnih telefona je ekran malih dimenzija, tako da je teško pregledati velike stranice. Ipak, kada je u pitanju neka izuzetno važna informacija, onda to zaista nema značaja.
Modemi za mobilni pristup Internetu mogu podržavati različite vrste mobilnih mreža, a za najbrži pristup to bi trebalo da budu mobilne mreže treće generacije (3G). Jedan od proizvođača ovih modema je malo poznata litvanska kompanija Teltonika. Ona proizvodi više vrsta USB modema s različitim brzinama preuzimanja i slanja podataka (USB/E6, USB/G10, USB/E10, USB/H1.8, USB H7.2, USB Dual SIM). Ta kompanija je uspostavila saradnju s mnogim proizvođačima mobilnih uređaja, kako bi svoje proizvode uskladila s njihovim. Jedan od najznačajnijih partnera kompanije Teltonika je Nokia, najpoznatiji brend u oblasti mobilne telefonije i kompanija broj 1 po prodaji mobilnih uređaja u svetu.
Za individualne korisnike jedno od vrlo pristupačnih rešenja kompanije Teltonika je modem USB/H1.8. On podržava GPRS, EDGE, HSDPA i UMTS protokole za pristup Internetu, što teorijski obezbeđuje brzinu do 1,8 megabita u sekundi (po čemu je, očigledno, dobio i naziv). Jednostavnim priključivanjem USB priključkom za prenosivi računar ili drugi mobilni uređaj dobija se mogućnost brzog pristupa Internetu u rangu kablovskog modema ili DSL-a. Brz pristup Internetu će vam u tom slučaju biti dostupan ma gde se nalazili sa svojim laptopom ili drugim mobilnim uređajem (u vozu, avionu, autobusu).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.