Mobilni telefon kao skener

Stručnjaci iz Xerox-ovog istraživačkog centra XRCE u Francuskoj „dosetili“ su se još jedne zanimljive i korisne mogućnosti primene mobilnog telefona. Oni su razvili tehnologiju korišćenja ovih najpopularnijih komunikacionih uređaja u svetu kao skenera. To će biti još jedan argument više za poslovnu primenu mobilnih telefona, jer će korisnicima omogućiti da na bilo kom mestu i u bilo koje vreme skeniraju dokumente, sačuvaju ih u memoriji telefona ili pošalju tamo gde je potrebno.

Da bi se ostvarila ova mogućnost, mobilni telefoni treba da imaju ugrađenu kameru (digitalni fotoaparat), što retko koji od novih modela mobilnih telefona ne poseduje. Ovoj mogućnosti dodaje se i odgovarajući softver (koji je razvio XRCE). Pomoću njega se slika obrađuje, pretvara u odgovarajući oblik i kompresuje. Koristi se tzv. G4 Fax kompresija, koja je mnogo efikasnija od široko primenjenog JPEG formata – ona omogućava devet puta veću kompresiju podataka.

Postupak obrade slike nakon fotografisanja omogućava njenu korekciju i prilagođavanje obliku skeniranog dokumenta. Korekcija omogućava izoštravanje slike i podešavanje njene geometrije ukoliko je fotografija loše snimljena. Nakon tog korigovanja, pristupa se pretvaranju fotografije u crno-beli oblik. Tu se vrši dodatna korekcija izoštravanja (uklanjanja senki). U tom obliku dokument je spreman za kompresovanje i skladištenje u sopstvenu memoriju ili na memorijsku karticu, kao i za slanje u obliku MMS poruke.

Kada će ovu mogućnost korisnici moći da primene na svojim mobilnim telefonima i koji će modeli biti obogaćeni ovom aplikacijom, još uvek nije poznato, s obzirom na to da je tehnologija još uvek u fazi razvoja. U svakom slučaju, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti, verovatno tokom sledeće godine. Dodeljivanje uloge prenosivih skenera za dokumenta mobilnim telefonima zaista ukazuje na tendenciju njihovog prerastanja u univerzalne multifunkcionalne uređaje budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.