U trendu

Mobilni telefon s projektorom

Mobilni telefon će uskoro biti sasvim dovoljan da pokrije sve potrebe savremene poslovne i lične komunikacije. To će mu omogućiti raznovrsne komponente koje se ugrađuju u njega – bežični Bluetooth i WiFi, podrška za mobilnu telefoniju treće generacije, GPS navigacija. Još jedna novost – ugradnja minijaturnog projektora u mobilni telefon – doprinosi proširenju njegovih mogućnosti i raznovrsnosti primene.
Do te ideje došla je Motorola, koja je u saradnji s američkom kompanijom Microvision napravila prototip mobilnog telefona s ugrađenim projektorom. Microvision je kompanija koja se već dokazala u proizvodnji minijaturnih projektora veličine pikometra, baziranih na laserskoj tehnologiji. Na taj način omogućeno je korišćenje mobilnog telefona u poslovne svrhe na prezentacijama i predavanjima (na primer, korišćenjem PowerPoint prezentacija). Takođe, može se koristiti za gledanje filmova na putovanjima i drugim situacijama u kojima se vlasnici ovog zanimljivog telefona nalaze u pokretu.
Ugradnja projektorskih komponenti i funkcionisanje ove tehnologije u mobilnim telefonima nije jednostavan zadatak. Mnogi problemi prate ovu atraktivnu inovaciju. Jedan od najvećih je obezbeđenje napajanja, jer baterije mobilnih telefona imaju kapacitet oko 1000 mAh, dok je za projektore prosečna vrednost 4400 mAh. Time će se, znači, potrošnja znatno povećati i vreme trajanja baterija znatno smanjiti. Drugi problem je visoka rezolucija (u ovom slučaju 854 x 480 piksela), koja zahteva mnogo više prostora nego u slučaju standardnih mobilnih telefona s rezolucijom 240 x 320 piksela. Ne može se ignorisati ni problem fizičkog smeštaja novih komponenata u minijaturni uređaj kao što je mobilni telefon.
Tehnologija pikoprojektora je već demonstrirana u maju ove godine, a prototip „Motorolinog“ mobilnog telefona s ovom tehnologijom (takozvana PicoP platforma) kompanije Microvision pojavio se početkom jula. Koliko će još vremena proteći do njegove pojave na tržištu nije poznato, s obzirom na mnogobrojne teškoće u njegovoj realizaciji, koje će u masovnoj proizvodnji biti još izraženije. Iz tih razloga se ova atraktivna tehnologija ne može nazvati tehnologijom današnjice, već tehnologijom budućnosti. Dobra je vest da je ta budućnost ipak vrlo bliska – moglo bi se očekivati da to bude već u 2009. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.